Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten willen weten waar ze aan toe zijn

De gemeenten willen weten waar ze aan toe zijn bij de taken op het gebied van werk, jeugd en zorg die het kabinet naar hen wil overhevelen. Meer taken en minder geld om die uit te voeren, gaat niet. Dit zei Ralph Pans, directievoorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), dinsdag.
Gemeenten willen weten waar ze aan toe zijn

Eerder op de ochtend zei hij in het KRO-radioprogramma Goedemoren Nederland dat veel van de plannen niet haalbaar en uitvoerbaar zijn. Het kabinet is volgens het regeerakkoord van plan om een aantal belangrijke taken over te hevelen naar de gemeenten, met tegelijkertijd honderden miljoenen aan kortingen. Pans vindt dat overhevelen op zich een goede zaak. ‘Maar als de gemeenten geen beleidsruimte krijgen om het op hun eigen manier uit te voeren, dan passen zij voor die taken.’

Aan tafel
De vraag van de handelingsvrijheid is de eerste die de VNG beantwoord wil hebben. De tweede is of de gemeenten voldoende middelen krijgen. Zij hopen volgende maand met het kabinet aan tafel te gaan zitten om antwoord te krijgen en tot een bestuursakkoord te komen over de voorwaarden en de hoeveelheid geld.

Korting
Het kabinet en ook de Tweede Kamer leggen de gemeenten steeds meer voorschriften op. Het is noodzakelijk dat taken gedegen worden overgedragen onder werkbare voorwaarden, aldus Pans.
Na het bekend worden van de begroting op Prinsjesdag liet de VNG al weten het ergste te vrezen. ‘Korting op korting stapelt het kabinet richting de gemeenten.’

Zorg
Vooral op de terreinen werk, zorg en inburgering krijgen de gemeenten veel minder geld van het Rijk. De inwoners zijn de dupe, liet de VNG toen weten. Mensen zullen vaker een beroep doen op de bijzondere bijstand en op welzijnsvoorzieningen, doordat er minder voorzieningen uit de AWBZ mogelijk zijn en door andere bezuinigingen in de zorg.

Bijstand
Minder geld voor re-integratie betekent dat gemeenten geen mensen meer vanuit de bijstand naar werk kunnen helpen. De gemeenten zeggen miljoenen te weinig te ontvangen om alle uitkeringen uit te betalen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.