Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten willen nieuwe taken niet uitvoeren met bezuiniging

De jeugdzorg, Wajong en delen van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Steeds meer gemeenten willen deze nieuwe taken niet gaan uitvoeren als die gepaard gaan met een bezuiniging. Na Etten-Leur sluiten zeker tien gemeenten zich aan bij het verzet tegen de plannen.
Gemeenten willen nieuwe taken niet uitvoeren met bezuiniging

Ook in steden als Nijmegen en Helmond zijn moties aangenomen waarmee het politieke bestuur wil aangeven dat zij het niet eens zijn met de geplande bezuinigingen door het Rijk, zo meldt Gemeente.nu. Het kabinet Rutte-Verhagen wil de taken decentraliseren. Tegelijkertijd wordt er dan gesneden in de budgetten, zoals dat ook gebeurde met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Bevoegdheden
De moties komen uit de koker van Tweede Kamerlid Hans Spekman van de PvdA. Spekman stuurde zijn moties naar alle gemeentelijke fracties van zijn partij met de vraag deze in te dienen. Dat krijgt aardig gevolg. Dat ook de bevoegdheden om de taken uit te voeren beperkt zijn, volgens de indieners, krijgt de tegenstanders extra op de been.

De actie is in lijn met het standpunt van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De vereniging wil de taken door gemeenten laten uitvoeren, maar dan wel met voldoende beleidsruimte en budget. ‘Gemeentelijke beleidsvrijheid en individueel maatwerk zijn essentieel’, reageerde de VNG al eerder op het regeerakkoord. ‘Hier is echter sprake van forse bezuinigingen waarvan de effecten moeilijk zijn in te schatten.’

Effect

Of de motie veel praktisch effect heeft, valt te bezien. Als het Rijk bepaalt dat de taken naar de lokale overheid gaan, dan is het onwaarschijnlijk dat gemeenten die kunnen weigeren. Wat dit betreft ligt de bal bij de VNG en de wethouders Sociale Zaken. Die moeten resultaat boeken tijdens hun onderhandeling met de centrale overheid.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op twitter

Bron: Gemeente.nu/Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.