Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten vinden afspraken belangrijker dan deadline

‘Het is spijtig dat de deadline niet door alle gemeenten wordt gehaald,’ zegt VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma. ‘Maar het doel is dat er goede afspraken over de jeugdzorg worden gemaakt.’ De helft van de gemeenten heeft nog geen contract met jeugdzorg aanbieders. Zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
Gemeenten vinden afspraken belangrijker dan deadline
Foto: ANP

Ongeveer de helft van de gemeenten krijgen de contracten met jeugdzorgorganisaties voor de deadline van 1 november rond. De rest van de gemeenten volgt in november. Dat zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) na een onderzoek onder gemeenten. Een deel van de jeugdzorgaanbieders, de jeugd-ggz organisaties, lieten maandag weten dat de meeste instellingen nog geen contract hadden.

‘De deadline van 1 november halen we niet,’ zegt GGZ Nederland over de afspraken van gemeenten voor jeugd-ggz. De meeste aanbieders van jeugdpsychiatrie hebben nog steeds geen contract. Lees meer>>

Taken overnemen

In het nieuwe jaar nemen de gemeenten onder meer op het gebied van de jeugdzorg taken over van het Rijk. Volgens de VNG konden gemeenten pas laat aan de slag gaan, omdat zij zaten te wachten op informatie van het Rijk over cliënten van jeugdhulpinstellingen. Deze gegevens waren vervolgens niet hetzelfde als die van de instellingen. Ook bleek er in eerste instantie te weinig geld te zijn om alle zorg die nodig is in te kopen. Gemeenten verwachten dat ze meer jeugdhulp moeten inkopen dan waarvoor ze van het Rijk budget hadden gekregen.

Spijtig

VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma zegt dat ‘het spijtig is dat de afgesproken datum niet overal wordt gehaald. Maar het doel is niet het halen van een datum maar het maken van goede afspraken over de zorg van je inwoners.’ Gemeenten worden volgend jaar niet alleen verantwoordelijk voor de jeugdzorg, maar ook voor ondersteuning van ouderen en chronisch zieken.

Budget

Knelpunt in de inkoop van jeugdhulp blijft het budget dat het Rijk beschikbaar heeft gesteld voor jeugdhulp, aldus de VNG: ‘Naar verwachting is in 2015 de vraag naar jeugdhulp groter dan het budget dat gemeenten hiervoor hebben gekregen. Het Rijk heeft aangegeven bij te schieten wanneer dit inderdaad het geval blijkt. Voorop staat immers altijd dat iedereen die nu zorg krijgt, dit in 2015 ook krijgt.’

Heb je Zorg + Welzijn magazine al eens gelezen? Blader hier een van onze nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.