Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten stoppen overheveling Wmo-taken

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten stopt voorlopig de medewerking aan de decentralisatie van de zorgtaken. Dit naar aanleiding van het besluit van staatssecretaris van Rijn om de Persoonlijke Verzorging onder de Zorgverzekeringswet te brengen.
Gemeenten stoppen overheveling Wmo-taken
Foto: VNG

‘De ontstane situatie is zorgelijk en onwenselijk. We leggen daarom tijdens een bijzondere algemene ledenvergadering op 29 november aan gemeenten de vraag voor óf en hoe het nu verder moet met de decentralisatie.’ Dat schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Tegen Binnenlands Bestuur zegt VNG-directievoorzitter Jantine Kriens dat de budgetkortingen op huishoudelijke hulp en begeleiding van de baan moeten.

Combinatie

De VNG is woedend over het “weghalen” van de verzorging bij de gemeenten. Voor gemeenten is juist de combinatie van zorg en ondersteuning – en de budgetten – doorslaggevend om aan burgers goede zorg te kunnen bieden. Jantine Kriens zegt: ‘Gemeenten zouden de zorg en ondersteuning dichtbij mensen brengen. Het kabinet neemt daar nu afstand van en koerst af op een claimcultuur waarbij premies en eigen bijdragen onherroepelijk zullen stijgen’.

Geen vertraging

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) verwacht niet dat zijn plannen voor de decentralisatie van de zorg vertraging zullen oplopen nu de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het overleg hierover heeft opgeschort. Dat zei de bewindsman vrijdag na de ministerraad. Van Rijn zegt de teleurstelling te begrijpen. Maar hij kijkt vooral naar patiënten en wil de verpleging en verzorging bij elkaar houden.

‘Onwerkbaar’

Volgens Kriens plaatst het nieuwe kabinetsbesluit de gemeenten ‘voor een onwerkbare situatie’. De VNG-voorzitter wijst erop dat juiste de gemeentelijke kleinere schaal ‘het mogelijk zou hebben gemaakt veel te besparen door het terugdringen van verkokering, het maken van slimme combinaties, het samenvoegen van vervoersstromen, een efficiënter gebruik van accommodaties en middelen. Met een drastisch afgeslankt en versmald takenpakket zijn de bezuinigingen uit het regeerakkoord niet te realiseren.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.