Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gemeenten overtreden wet met schrappen hulp’

De gemeente mag de huishoudelijke hulp voor burgers niet opzeggen met een algemene bezuinigingsmaatregel in de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning. Dat heeft de rechtbank in Groningen bepaald.
‘Gemeenten overtreden wet met schrappen hulp’
Foto: ANP

Een hoogbejaard echtpaar uit het Friese Dantumadiel heeft bezwaar gemaakt tegen het intrekken van de huishoudelijke hulp in 2015 door de gemeente. Ze zijn door de rechtbank in Groningen in het gelijk gesteld. De rechter oordeelt dat hulp niet zomaar kan worden stopgezet, zonder te kijken naar hun persoonlijke situatie. Dat het echtpaar eigen vermogen heeft in de vorm van een huis, mag daarbij geen rol spelen.

Huishoudelijke hulp

Het echtpaar, 88 en 89 jaar, brengt in dat ze juist dankzij de huishoudelijke hulp zelfstandig kunnen blijven wonen. De gemeente had aangekondigd de hulp per 1 januari 2015 te willen stoppen. Volgens de advocaat van de familie zou het schrappen van de hulp betekenen dat het echtpaar maandelijks 400 euro zelf moet betalen om zelfstandig te kunnen blijven wonen. ‘Dan komen ze ruim onder bijstandsniveau.’

De meeste gemeenten schrappen in de uren huishoudelijke hulp die cliënten krijgen. Een kwart van de gemeenten houdt helemaal op met de voorziening. De huishoudelijke hulp gaat uit de Wmo. Lees meer>>

Wet overtreden

Volgens Ieder(in), de koepelorganisatie voor mensen met een chronische ziekte of beperking, staat de zaak niet op zichzelf. Zeker een kwart van alle gemeenten overtreedt de wet door het schrappen van huishoudelijke hulp, stelt de organisatie. ‘Dantumadiel’ is een landelijke testcase, volgens Ieder(in). ‘De rechter geeft onomwonden aan dat gemeenten moeten kijken naar de specifieke situatie van mensen met huishoudelijke hulp en dat je die hulp er dus niet categoraal uit kunt gooien,’ aldus de woordvoerder.

Gewaarschuwd

Vakbond FNV Zorg roept mensen op massaal bezwaar te maken als gemeenten zomaar met de thuiszorg stoppen: ‘Wat voor Dantumadiel geldt, geldt voor heel Nederland. Zonder die zorg zullen veel ouderen en kwetsbare mensen vervuilen, vereenzamen of zieker worden.’ Ouderenbond ANBO reageert opgetogen: ‘Gemeenten zijn nu gewaarschuwd dat zij niet zonder gedegen vooronderzoek de huishoudelijke hulp mogen schrappen,’ aldus directeur Liane den Haan. Ze zegt dat ANBO dagelijks meldingen binnenkrijgt van het zomaar schrappen of verminderen van de huishoudelijke hulp.

Heb je Zorg + Welzijn magazine al eens gelezen? Blader hier een van onze nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.