Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten onder druk in ontslagkwestie thuishulpen

Zorgaanbieder TSN wil de 800 ontslagen medewerkers van de Achterhoekse zorginstelling Sensire overnemen met behoud van arbeidsvoorwaarden en salaris. Voorwaarde is dat de zeven betrokken gemeenten en thuiszorgorganisatie Sensire een financiële tegemoetkoming op zich nemen. Dat is de uitkomst van overleg onder leiding van onafhankelijk waarnemer Hans Borstlap.
Gemeenten onder druk in ontslagkwestie thuishulpen
Foto: ANP Vincent Jannink

In de slepende kwestie rondom de 800 thuishulpen, die zijn ontslagen door thuiszorginstelling Sensire, is een doorbraak bereikt. Zorgaanbieder TSN wil alle medewerkers overnemen met behoud van arbeidsvoorwaarden en salaris. Maar TSN vraagt van gemeenten een tegemoetkoming omdat gemeenten met TSN goedkoper uit zouden zijn. Ook Sensire moet financieel over de brug komen naar TSN, om hoger ingeschaalde medewerksters er niet op achteruit te laten gaan.

Waarnemer

Dat is de uitkomst van gesprekken onder leiding van onafhankelijk waarnemer Hans Borstlap. Hij is door staatssecretaris Van Rijn en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) gevraagd om naar een oplossing te zoeken in de ontslagkwestie van 800 vaste medewerkers van Sensire en 300 tijdelijke thuishulpen.

Juridische procedures

Volgens Borstlap is het huidige voorstel een ‘begaanbare route voor iedereen’. De waarnemer wijst er op dat: ‘Als de gemeenten niet akkoord gaan, er langdurige juridische procedures in het verschiet liggen. Daar zit niemand op te wachten. Ik denk dat we dat met deze oplossing kunnen voorkomen.’ Borstlap waarschuwde voor de gevolgen van een mislukking. ‘Deze afspraak is nog te overzien. Als het hier nu niet goed gaat, heeft iedereen daar straks last van.’

Overhoop

Vakbond Abvakabo FNV is enthousiast over deze oplossing ‘waardoor thuiszorgmedewerkers en cliënten eindelijk uit de onzekerheid zijn’. Abvakabo en Sensire liggen al tijden met elkaar overhoop. Sensire heeft van het UWV een vergunning voor de ontslagen gekregen. De thuishulpen en Abvakabo FNV noemen het ontslag veel te voorbarig en zijn woedend. De afgelopen maanden zijn er meerdere acties tegen de ontslagen geweest.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.