Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wmo-inkoop moet beginnen, en nu?

De procedure voor inkoop van individuele voorzieningen onder de nieuwe Wmo moet beginnen. Wat betekent dat voor gemeenten? De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft een stappenplan gemaakt en waarschuwt: 'Stel scherpe prioriteiten.'
Wmo-inkoop moet beginnen
Foto: ANP XTRA

Uiterlijk op 1 oktober van dit jaar moeten gemeenten de nieuwe contracten met zorgaanbieders afgerond hebben. Een Algemene Maatregel van Bestuur bepaalt namelijk dat minimaal drie maanden voor ingang van de nieuwe Wmo per 2015 de inkoopprocedure klaar moet zijn. Een belangrijke reden is dat wanneer organisaties de aanbesteding verliezen, het personeel eventueel over kan gaan naar een andere zorgaanbieders. En het streven om de relatie tussen cliënt en hulpverlener in stand te houden.

De tijd dringt, daarom heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten een stappenplan gemaakt. Belangrijk advies aan gemeenten: ‘Stel scherpe prioriteiten om ruimte te maken voor zaken die per se dit jaar nog moeten gebeuren.’

Stappenplan Wmo-inkoop

Voorbereiding:

Dit is de fase waarin de gemeenten zich op dit moment bevinden. De vraag naar Wmo-voorzieningen – en dus de cliënten – moet in kaart worden gebracht. Ook het aanbod – de zorgaanbieders – van ondersteuning moet duidelijk zijn. Gemeenten moeten tijd vrijmaken voor samenwerking met andere gemeenten, als dat aan de orde is. Houd rekening met de tijd die ambtelijke en bestuurlijke besluitvorming inneemt, waarschuwt de VNG. Gemeenten doen er goed aan bij de voorbereiding voor inkoop samen te werken met zorgaanbieders en vraag en aanbod van Wmo-ondersteuning goed af te stemmen.

Uitvoering:

De gemeenten selecteren geschikte zorgaanbieders en de aanbestedingsprocedure wordt uitgeschreven. Voor alle mogelijke aanbestedingsprocedures – onderhands, openbaar of Europese procedure – moet een redelijke termijn in acht worden genomen, zodat aanbieders tijd hebben om de aanbestedingsprocedure goed uit te voeren. Dat wil zeggen dat de aanbestedingen gezien de vakantietijd waarschijnlijk binnenkort moeten beginnen.

Afronding:

Gemeenten contracteren de meest geschikte aanbieders voor de individuele ondersteuning. Gemeenten overleggen zelf met eventuele nieuwe aanbieders over overname van personeel van aanbieders die niet gecontracteerd zijn. Natuurlijk zijn er geen garanties op banen te geven, ergens moet de bezuiniging ook weggehaald worden. Gemeenten moeten hun cliënten snel informeren over de geselecteerde aanbieders en eventuele wijzigingen daarin.

Het stappenplan voor de inkoopprocedure Wmo is te downloaden bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Bezwaar

De VNG wijst er nog fijntjes op dat het goed is de kans op bezwaar te verkleinen. Aanbieders die de aanbesteding hebben verloren, kunnen een kort geding aanspannen. ‘Bijvoorbeeld door niet te selecteren op aantal aanbieders, maar op kwalitatieve voorwaarden.’ De kans op vertraging is volgens de VNG tegen te gaan door aanbieders tijdig te betrekken bij de voorbereiding en uitvoering van het proces.

Maakt u zich ook zorgen over de financiële risico’s die gemoeid zijn met de nieuwe Wmo? Hoe kunnen we maatwerk bieden zonder dat de kosten oplopen? Laat u tijdens het Wmo congres op 27 mei in Ede inspireren door een nieuwe manier van organiseren waarbij maatwerk voorop staat en tegelijkertijd kosten worden bespaard. Kijk hier voor het programma en inschrijven >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.