Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeente mag vooruitlopen op verandering Participatiewet

Gemeenten en het UWV mogen alvast vooruit lopen op verbeteringen in de Participatiewet en de Wet banenafspraak. Zo wordt het makkelijker om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen.

Staatsecretaris Klijnsma van Sociale Zaken is bezig met het wetsvoorstel om de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten te verbeteren en eenvoudiger te maken. Maar nog voordat die wijzigingen in werking treden, mogen de uitvoerders hier al op vooruit lopen, schrijft Klijnsma in een brief aan de Tweede Kamer.

Banenafspraak
Zo kunnen leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs zonder beoordeling door UWV in het doelgroepregister worden opgenomen. Daarin staan de gegevens van personen die onder de banenafspraak vallen. Hierdoor weten werkgevers meteen dat ze meetellen voor de banenafspraak  als ze hen in dienst nemen. ‘Zo kunnen zij veel sneller aan de slag. Dat is niet alleen prettig voor henzelf, maar natuurlijk ook voor de werkgever’, aldus Klijnsma.

Loonkostensubsidie
Ook kunnen werkgevers naar verwachting binnen enkele maanden ook loonkostensubsidie aanvragen voor jongeren die ze nu al in dienst hebben, maar door hun beperkingen niet het minimumloon kunnen verdienen. Gemeenten mogen die loonkostensubsidie uitvoeren vanaf het moment dat het wetsvoorstel wordt ingediend. Dat zal waarschijnlijk rond de zomer gebeuren.

Quotum
Werkgevers moeten tot 2026 in totaal 100.000 banen realiseren voor mensen met een ziekte of handicap. De overheid doet dit voor 25.000 mensen met een ziekte of handicap. Dit heet de banenafspraak. Op 1 april 2015 is de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten ingegaan.

Doelgroepenregister
Het aantal aanvragen voor een plek in het doelgroepregister is het laatste half jaar fors toegenomen. Vorig jaar zijn ruim 7200 aanvragen ingediend. Van 59 procent van de afgehandelde aanvragen concludeerde het UWV dat de aanvrager inderdaad tot de doelgroep van de banenafspraak behoort.  Hierdoor kunnen zij aan de slag met loonkostensubsidie van de gemeente en  zo nodig andere ondersteuning.

Meer lezen over de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten? Download hier het kennisdocument van de Rijksoverheid >>

 

Sociaal Bestek

Sociaal Bestek is hét vakblad voor specialisten op het terrein van participatie, sociale zekerheid en maatschappelijke ondersteuning.Lees hier meer informatie over Sociaal Bestek >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.