Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Geld voor persoonsgebonden budgetten is ‘op’

Mensen die een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen, krijgen vanaf 1 juli nul op het rekest. Demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) heeft daartoe besloten wegens de forse overschrijding van het budget voor pgb's in de eerste helft van het jaar. Dat heeft zijn departement vrijdag laten weten.
Geld voor persoonsgebonden budgetten is 'op'

De maatregel geldt in ieder geval tot het einde van het jaar. Omdat maandelijks gemiddeld 1500 mensen een pgb aanvragen voor zorg die zij thuis nodig hebben als gevolg van bijvoorbeeld ziekte, ouderdom of een handicap, verwacht het ministerie dat ongeveer negenduizend mensen worden getroffen. Voor mensen die al een pgb ontvangen, verandert er niets. Dat zijn er momenteel ruim 120.000.

Aangescherpt
Het kabinet heeft vorig jaar de voorwaarden voor de subsidieregeling aangescherpt. Het was de bedoeling dat daardoor minder mensen voor een pgb in aanmerking zou komen. Het aantal mensen dat het budget is kwijtgeraakt, valt tot dusver evenwel lager uit dan verwacht. Het aantal nieuwe aanvragen dat gehonoreerd werd, lag in de eerste jaarhelft juist hoger dan geraamd.

Overschrijding
Op de begroting voor dit jaar had het kabinet 2,1 miljard euro bestemd voor het pgb. Volgens het College voor Zorgverzekeringen, dat maandelijks verslag uitbrengt aan het ministerie, dreigt een overschrijding van dat budget met 300 miljoen euro. Door de rest van het jaar geen pgb’s meer te verstrekken, hoopt Klink die schade te beperken tot 200 miljoen euro. Daarmee zou de regeling 100 miljoen euro duurder uitpakken dan in 2009, terwijl op een besparing van 100 miljoen euro was gerekend.

Natura
Mensen die door de maatregel buiten de boot vallen, kunnen op een wachtlijst worden geplaatst. Ook kunnen zij zorg in natura krijgen. Dat betekent wel dat zij in hun keuzevrijheid worden beperkt, omdat in dat geval de zorginstelling bepaalt hoe de zorg waarvoor de patiënt een indicatie heeft, wordt geleverd.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP

1 REACTIE

  1. PGB-zorg is veel goedkoper dan zorg in natura. Minstens 25%. Dit is dus geen bezuiniging. Wat als iemand zorg nodig heeft en de natura instellingen kunnen geen zorg leveren? Iedereen betaalt premie en heeft dus recht op zorg.
    Echte bezuinigingen zijn eerder haalbaar door zorginstellingen efficienter te laten werken met meer handen aan het bed in plaats van een overkill aan staf, management en bureaucratie. Wanneer gaat Den Haag eens beginnen met de bezem door de kapitaalvernietiging in de grote zorginstellingen?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.