Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gehandicapten en chronisch zieken gaan er flink op achteruit

Veel chronisch zieken en gehandicapten met een laag tot modaal inkomen gaan komend jaar fors in inkomen achteruit. Oorzaak: de beperking van de aftrek van ziektekosten. Dat heeft het Nationaal Instituut voor Budget Voorlichting (Nibud) uitgerekend.
Gehandicapten en chronisch zieken gaan er flink op achteruit

Door Carolien Stam – Gehandicapten en zieken die in AWBZ-instellingen verblijven, leveren acht tot negen procent in. Chronische zieken of gehandicapten met een uitkering of een inkomen onder modaal vaak twee tot negen procent. Het onderzoek is verricht in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad.

Toeslagen
De regering wil de aftrek van de fiscale regeling Buitengewone Uitgavenbeperken. Daar staat tegenover dat chronisch zieken en gehandicapten vanaf 2009 vaste toeslagen krijgen. Het Nibud heeft nu uitgerekend wat dit betekent voor de koopkracht van chronisch zieken en gehandicapten. De inkomenseffecten blijken veel negatiever dan verwacht. De vaste toeslagen wegen niet op tegen het wegvallen van de aftrekposten.

Getroffen
Het zwaarst getroffen worden gehandicapten en zieken die in Awbz-instellingen verblijven. Zij gaan er acht à negen procent op achteruit. Het betreft tienduizenden mensen met een zeer zwakke inkomenspositie.

Koopkrachtverlies
Verder worden ook zelfstandig wonende zieken en gehandicapten met hoge zorgkosten hard getroffen. Chronisch zieken of gehandicapten met een uitkering of een inkomen beneden modaal gaan er in veel gevallen twee tot negen procent op achteruit. Mensen met zeldzame aandoeningen lijden koopkrachtverlies, oplopend tot negen procent.

Ziektekosten
Iedereen die nu ziektekosten maakt die niet binnen de verzekering vallen, kan die van de belasting aftrekken. Het kabinet wil dit vanaf volgend jaar afschaffen. Chronisch zieken en invaliden krijgen dan een vergoeding voor de ziektekosten die zij nu buiten de verzekering om maken. De bedoeling hiervan was dat die groepen er financieel niet op achteruit zouden gaan.

Opheldering
Het kabinet moet opheldering geven over de inkomensachteruitgang van chronisch zieken en gehandicapten als gevolg van het verdwijnen van de mogelijkheid om zorgkosten van de belasting af te trekken. Dat eisen de PvdA en de SP in reactie op het rapport van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad.

Maatregelen De Tweede Kamer debatteert dinsdag 1 juli over de beperking van belastingaftrek. De CG-Raad doet een dringend beroep op regering en Kamer om dit koopkrachtverlies voor chronisch zieken en gehandicapten te voorkomen. De CG-Raad vindt dat er aanvullende maatregelen nodig zijn. De regering moet daar geld voor uittrekken. Wil ze daar niet aan, dan moet de regeling in fases worden ingevoerd om meer tijd te creëren om de problemen op te lossen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.