Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen vervolging voor dood GGZ-patiënt Raymond

Er waren ernstige tekortkomingen in de zorg voor GGZ-patiënt Raymond Westendorp en hij is te lang onder erbarmelijke omstandigheden verpleegd. Het Openbaar Ministerie (OM) is niet mals over hoe Westendorp voor zijn dood in 2009 is behandeld. Toch ziet justitie in Arnhem geen mogelijkheid iemand te vervolgen voor dood door schuld, onder meer omdat niet te bewijzen is dat Westendorp's dood rechtstreeks het gevolg was van slechte zorg.
Geen vervolging voor dood GGZ-patiënt Raymond
Foto: ANP

Westendorp verbleef in de zomer van 2009 in GGZ-instelling Dimence in Deventer, nadat hij had geprobeerd zelfmoord te plegen. Daar raakte hij ernstig gewond. Deels verwondde hij zichzelf en andere verwondingen komen mogelijk door vallen, zegt het OM. Het ziekenhuis stuurde hem na behandeling steeds weer terug naar Dimence. Op 9 augustus overleed hij, na in coma naar het ziekenhuis te zijn gebracht.

 

Inspectie

Het strafrechtelijke onderzoek van het OM begon in 2011, toen het EO-programma De Vijfde Dag aandacht had besteed aan het overlijden van Raymond Westendorp. Eerder was er al een onderzoek begonnen onder leiding van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Daaruit bleek dat zowel de specialisten van Dimence als van het Deventer Ziekenhuis niet goed hebben gehandeld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.