Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen steun voor voormalig Meavita-onderdeel

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verleent geen financiële steun aan het voormalig Meavita-onderdeel Vitras/CMD. Volgens de NZa is de continuïteit van de zorg in de regio Utrecht niet in het geding.
Geen steun voor voormalig Meavita-onderdeel

Uit onderzoek van de NZa blijkt dat er alternatieven zijn om de zorg te waarborgen. Diverse zorgaanbieders hebben volgens het zorgkantoor van Agis aangegeven delen van de zorg over te willen overnemen. Ook is er een draaiboek om bij eventuele problemen zorg te garanderen, zo stelt de NZa.

Heroverwegen
In de zomer van 2009 vroeg Vitras/CMD financiële steun aan. In september wees de NZa het verzoek af. Staatssecretaris Bussemaker vroeg daarop de autoriteit om het besluit te heroverwegen, omdat zij zeker wilde zijn dat de zorg in de regio wordt gewaarborgd. Uit nader onderzoek blijkt dat de organisatie geen acute liquiditeitsproblemen heeft. Ook zijn er alternatieve zorgaanbieders die de zorg kunnen overnemen. De NZa heeft daarom definitief besloten geen steun te verlenen.

Partner
‘Vitras/CMD heeft na de ontvlechting uit Meavita Nederland inmiddels weer een gezonde bedrijfsvoering. De organisatie mist echter eigen vermogen en heeft daarom steun aangevraagd’, zo laat Vitras/CMD weten. Directeur Van Lingen zegt ‘gelukkig’ in gesprek te zijn met een partner waarmee de organisatie de positie ‘inhoudelijk én met financiële waarborgen’ gaat versterken.

Kleinschalige zorg
SP-Kamerlid Renske Leijten is woedend over de beslissing van de Nza. ‘Door het faillissement van Meavita Nederland heeft Vitras/CMD nu geen reserves, waardoor de zorg op de lange termijn niet kan worden gewaarborgd.’ Leijten wil van staatssecretaris Bussemaker weten waarom de onderdelen van Meavita die failliet gingen wél konden rekenen op meer dan 30 miljoen steun en Vitras/CMD nog niet op minder dan 4 miljoen. ‘Het is nog maar te bezien of de partij die Vitras/CMD overneemt streeft naar kleinschalige zorg’, aldus het Kamerlid.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: Nza/Vitras/SP/Foto: stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.