Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen ongevraagde alfahulp meer naar de klant

De Tweede Kamer steunt de plannen van staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) om thuiszorginstellingen te verbieden ongevraagd alfahulpen op hun klanten af te sturen. Maar de oppositiepartijen vragen ook om minimumprijzen voor de huishoudelijke verzorging.
Geen ongevraagde alfahulp meer naar de klant

Dat bleek donderdag tijdens overleg tussen de staatssecretaris en de Kamer. De klanten zitten vaak niet te wachten op de alfahulpen, een soort freelancer die ze zelf in dienst moeten nemen. (Foto:

Jet Bussemaker) Veel zorgvragers ontvangen liever huishoudelijke hulp van een vaste, hoger opgeleide medewerker van de thuiszorg. Maar veel instellingen zeggen door de lage tarieven gedwongen te zijn de goedkope alfahulp in te zetten.

Minimumtarief

Daarom zou er een minimumtarief moeten komen om te voorkomen dat aanbieders van thuiszorg elkaar met bodemprijzen uit de markt gaan prijzen om de opdrachten van de gemeenten binnen te slepen. Deze zijn sinds vorig jaar verantwoordelijk voor de huishoudelijke hulp en laten deze uitvoeren door thuiszorginstellingen.

Niet beknibbelen
Bussemaker voelt niets voor een basistarief omdat dit niet garandeert dat de zorg van goede kwaliteit is en het personeel goed betaald wordt. De regeringspartijen steunen de staatssecretaris hierin, maar

PvdA’er Agnes Wolbert

beklemtoonde dat niet beknibbeld mag worden op de arbeidsvoorwaarden als de instellingen straks niet meer hun toevlucht mogen nemen tot de goedkope alfahulp zonder dat de klant daarom gevraagd heeft.

Zelfde budget
Bussemaker erkende dat haar ingreep geld kost, maar ze wil de gemeenten niet zomaar een groter budget geven voor de thuiszorg. Door de lage prijzen houden ze over 2007 al 200 miljoen over van de 1,1 miljard die de gemeenten ervoor beschikbaar hadden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.