Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen motie van afkeuring voor Veldhuijzen

Een meerderheid van de Tweede Kamer gaf in de nacht van donderdag op vrijdag geen steun aan de motie van afkeuring tegen staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid).
Geen motie van afkeuring voor Veldhuijzen

GroenLinks, SP en PvdA dienden de motie in om duidelijk te maken dat de bewindsvrouw de zaken rond de hervorming van het persoonsgebonden budget (pgb) anders moet aanpakken. Met het geld van het pgb regelen nu zo’n 130.000 mensen zelf hun zorg.

Geen garanties
De partijen nemen het hoog op dat Veldhuijzen van Zanten geen garanties geeft voor mensen die geen pgb meer krijgen. Linda Voortman (GroenLinks): ‘De staatssecretaris breekt haar belofte aan de pgb’ers. Ze heeft minstens vijf keer beloofd dat iedereen dezelfde zorg zou krijgen. Dat vind ik heel ernstig. GroenLinks, SP, PvdA en de Partij voor de Dieren (PvdD) stemden voor de motie.

Hervorming

Ondanks heftig aandringen van de oppositie stelt staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) de reorganisatie van het persoonsgebonden budget (pgb) niet uit. Ze kondigde donderdag in de Tweede Kamer aan dat ze voortvarend verder gaat met de ingrijpende hervorming van het pgb waarmee mensen zelf zorg kunnen regelen.

Slechtere zorg
Direct nadat de plannen werden aangekondigd, barstten de protesten los. De gehele oppositie in de Kamer en belangengroeperingen vrezen dat veel mensen het met minder en slechtere zorg moeten doen als ze het geld voor het pgb niet meer op hun rekening krijgen. Veldhuijzen van Zanten stelde echter dat ze wel ingrijpt, maar zo dat de mensen die het pgb echt nodig hebben er geen last van hebben. Want: ‘Het is niet de schuld van de pgb-houders dat de regeling zo is verwaarloosd. Ik kreeg het in handen toen het al doodziek was. Ik moest een spoedoperatie uitvoeren en daar ben ik niet voor teruggedeinsd.’

Wel goed
De CDA-bewindsvrouw gaat aan de slag met het populaire pgb, omdat de aanhoudende groei ervan niet is vol te houden. Zo’n 130.000 mensen hebben nu een pgb en tot 2014 behouden de meesten hun recht op een pgb, meldde ze. Zij is ervan overtuigd dat het voor de meeste mensen die nu een pgb hebben wel goed komt.

ZZP’ers

Ze mikt op innovaties en de flexibele inzet van zzp’ers in de zorg en kondigt aan dat ze familieleden die lang voor een naaste zorgen financieel wil compenseren. Ook komt er een expertisecentrum, met daarin onder meer de belangenorganisaties Per Saldo en CG-raad, om te zorgen dat mensen de zorg krijgen die nodig is.

Onvoldragen
Belangenorganisatie Per Saldo ziet het voorzichtig als een stap voorwaarts. Ook de PvdA dacht dat Veldhuijzen van Zanten wat was opgeschoven in de richting van de oppositie. In het emotionele Kamerdebat concludeerde Agnes Wolbert (PvdA) echter toch dat de plannen te onvoldragen zijn om per 1 januari mee te beginnen. Met SP en GroenLinks maakte de PvdA dat duidelijk via een motie van afkeuring.

Verkeerd begrepen
De partijen wilden ook dat de staatssecretaris de eerdere belofte dat iedereen ook zonder pgb dezelfde zorg houdt, zou herhalen. Maar die deed dat niet. Wel zei ze dat het haar speet als haar woorden verkeerd waren begrepen en dat haar boodschap steeds was dat mensen hun recht op zorg niet verliezen als ze hun pgb kwijtraken.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/ANP-photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.