Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen lijstjes voor mantelzorg

Thuiszorgorganisaties mogen geen standaardlijstjes voor mantelzorg gebruiken. De Tweede Kamer vindt dat dergelijke lijsten met taken voor familie en naasten niet passen binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Staatssecretaris Van Rijn sluit zich daar bij aan, meldt de NOS. In de wet staat dat er meer aandacht besteed moet worden aan wat mantelzorgers kunnen doen, maar familieleden mogen nooit verplicht worden om zorgtaken te vervullen, vindt de staatssecretaris.

Maatwerk

Van Rijn vindt dat er per cliënt gekeken moet worden naar de mogelijkheden: wat kunnen vrienden of familie eventueel doen. Elke toekenning in de Wmo is maatwerk. De PvdA stelt vragen over de takenlijst voor mantelzorgers nadat een vrouw in dagblad NRC klaagde over de thuiszorgorganisatie van haar vader.

Gemeenten hebben wel een aanbod voor ondersteuning aan mantelzorgers, maar het wordt lang niet altijd gebruikt. Omdat mantelzorgers de hulp niet vinden of omdat degene die hulp nodig heeft geen behoefte heeft aan ‘derden’. Lees meer>>

Mantelzorger

De organisatie vond dat taken als medicijnen ophalen, in bed helpen en kunstgebit schoonhouden standaardtaken voor de familie waren. Maar volgens Van Rijn kan deze vorm van ondersteuning niet zonder overleg afgeschoven worden op mantelzorgers. Vooraf moet hierover gesproken worden met de cliënt en familie. ‘Een gesprek waarin je samen tot maatwerk komt en de beste ondersteuning organiseert, met oog voor de draagkracht en draaglast van mantelzorger’, aldus van Rijn.

Zorgtaken

Hoeveel thuiszorgorganisaties dergelijke lijsten met zorgtaken voor mantelzorgers hanteren, is onbekend. Van Rijn kan zich voorstellen dat er situaties zijn waarin familieleden taken op zich nemen, maar in eerste instantie zijn deze voorbehouden aan een professional. Zeker als het gaat om bijvoorbeeld het schoonhouden van gehoorapparaten, oren en neuzen van cliënten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.