Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Geen belasting over persoonlijk zorgbudget’

Het persoonsgebonden budget (pgb) waarmee mensen zorg inkopen, wordt door de fiscus als vermogen gezien. Daardoor moet er belasting over betaald worden. Dat kan niet door de beugel, vinden de Tweede Kamerleden Carola Schouten en Carla Dik (ChristenUnie).
'Geen belasting over persoonlijk zorgbudget'
Foto: ANP Photo

Naar aanleiding van mailtjes van verontruste burgers hebben ze donderdag schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretarissen Martin van Rijn (VWS) en Frans Weekers(Financiën).

Eigen bijdrage
Wie recht heeft op een pgb krijgt dat vaak van tevoren op zijn bankrekening gestort. Hij of zij kan dat bedrag gebruiken om zorg in te kopen. Maar als het geld nog op de bank staat, blijkt de Belastingdienst het als vermogen aan te merken. Dat kan ertoe leiden dat er belasting over wordt geheven. Ook kan het bedrag effect hebben op de eigen bijdrage in de zorg, via de vermogensinkomensbijtelling.

Onderscheid
Schouten noemt het vreemd dat het pgb als vermogen wordt aangemerkt. Bovendien ontstaat hierdoor een raar onderscheid tussen mensen die de zorg in natura krijgen en degenen met een pgb, zegt ze. Schouten en Dik roepen het kabinet op de situatie recht te trekken.

1 REACTIE

  1. De belastingdienst ziet alleen een bankrekening en kan niet zien wat de bestemming is.
    Het saldo op de rekening is eigenlijk totdat het is uitgegeven een schuld.
    Dus door het eenvoudig in Box 3 op te geven als schuld loopt het weg tegen het banksaldo.
    Omdat er bij schulden een bedrag in mindereing wordt gebracht zou ik adviseren om de schuld met dit bedrag te verhogen.
    Per saldo wordt dan geen belasting betaald overhat saldo van deze rekening.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.