Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Geef onbekwame pgb-houders zorg in natura’

Mensen met een persoonsgebonden budget voor de zorg (pgb) die niet bij machte zijn dat budget zelf te beheren, moeten voortaan zorg in natura krijgen in plaats van een pgb. Bij zorg in natura hoeven mensen zelf niets te regelen en te betalen voor de zorg die ze krijgen. Malafide pgb-bemiddelingsbureaus kunnen zo buitenspel worden gezet.
‘Geef onbekwame pgb-houders zorg in natura’

Volgens de Volkskrant is dat de conclusie van recent onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Bij een deel van die bemiddelingsbureaus lijkt de boekhouding en dienstverlening niet op orde, zeggen de onderzoekers.

Oorspronkelijk doel
Aline Saers, voorzitter van Per Saldo, de vereniging van budgethouders, vermoedt dat er bij 40 van de 400 bemiddelingsbureaus vraagtekens geplaatst kunnen worden, zegt ze vandaag in De Volkskrant. Eerder zei ze tegenover Zorg + Welzijn: ‘De oneigenlijke doelgroep die nu het pgb gebruikt moet eruit. Er wordt veel te snel naar een pgb gegrepen in bijvoorbeeld de ggz. Daardoor wordt de regeling een vuilnisvat. De regels moeten eenvoudiger en de zorgkantoren moeten beter controleren.’

Medeverantwoordelijk
Volgens Saers zijn alle betrokken partijen in de zorg medeverantwoordelijk voor de wantoestanden. ‘De overheid was blij dat de wachtlijsten verdwenen. Het Centrum Indicatiestelling Zorg praat vaak niet met de klant persoonlijk, maar gebruikt persoonlijke formulieren (…) De zorgkantoren worden niet geprikkeld om te controleren of het PGB goed wordt  besteed’, aldus Saers vandaag in de krant.

Machtiging
Eerder al adviseerde het CVZ aan staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS) dat het persoonsgebonden budget (pgb) alleen op de rekening van de budgethouder overgemaakt mag worden. Volgens het college ontstaan veel problemen doordat de budgethouder door het afgeven van één machtiging aan het bemiddelingsbureau de bevoegdheid overdraagt om het pgb te ontvangen, te besteden en hierover verantwoording af te leggen. ‘De budgethouder is daarmee de binding kwijt met zijn eigen persoonsgebonden budget.’

Niet voor bemiddeling
Om die reden is de budgethouder sinds 1 januari al verplicht om het verantwoordingsformulier zelf te ondertekenen. Hiermee krijgt hij zicht op wat er precies wordt betaald. Het pgb kan niet besteed worden aan de bemiddeling bij het aanvragen van een indicatie of het beheer van het budget. Ten slotte moeten de gemaakte kosten redelijk zijn naar de Nederlandse marktomstandigheden. Hierdoor kunnen zorgkantoren ingrijpen wanneer de kosten van de zorgverlening onredelijk hoog worden.

Lees ook: ‘Pgb mag alleen op rekening van budgethouder’, ‘Deze bureaus vinden rommelen met pgb lucratieve business’ en dossier Het persoonsgebonden budget (pgb).

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

5 REACTIES

 1. De wet geeft de mogelijkheid om zorg vanuit de AWBZ in te kopen via ZIN of PGB. Volgens mij is dit een recht die ik vanuit de wet heb. Dit betekent dat ik kan kiezen waar ik mijn zorg inkoop. Geweldig dit geeft mij keuze vrijheid. Als ik mijn administratie wil uitbesteden is dit ook mijn vrije keus! Mag ik misschien zelf mijn keuzes maken?

 2. Lees alle reacties
 3. Beste mensen,
  Laten we ons niet verlagen tot deze discussies. Duidelijk is dat steeds meer mensen de regie over het eigen leven en zeker de benodigde zorg wensen.
  Deze mogelijkeid wordt geboden door een PGB. Natuurlijk moeten gelden rechtmatig worden aangewend. Dat geldt evenzeer voor de de zorg in natura die regelmatig, eigen ervaring, niet die zorg kan/mag verlenen van de klant zelf. Ook daar is nog winst te behalen natuurlijk.
  Via de kersverse site http://www.zorgdienstenonline.nl blijft u als zorgbehoeftige, werkende of studerende in zorg kosteloos de regie voeren. Daar kan niets mis mee zijn toch.
  NB. In het artikel wordt de suggestie gewekt dat er voor zorg in natura geen kosten zijn. Dat is onjuist als het gaat om de eigen bijdrage die het CAK heeft bepaald. De stelling is juist als deze slaat op de bemiddelingskosten voor zorg. Het is beter e.e.a. ook zo te benoemen.
  Reacties: info@zorgdienstenonline.nl

 4. ALS ER ERGENS GEROMMELD EN MISBRUIK GEMAAKT WORDT, DAN IS DIT WEL DOOR ZORGINSTELLINGEN DIE BETAALD WORDEN DOOR ZIN. IK HEB DUIZENDEN EURO ZIEN VERDWIJNEN BIJ INSTELLINGEN MET EEN GROTE NAAM IN NEDERLAND, ZONDER DAT ER ÉÉN NIMUUT ZORG WERD GELEVERD.
  BETER IS EEN KEURMERK VOOR GOEDE PGB BUREAUS

 5. Ik vind dit een goed plan van aanpak.
  Er zijn mensen die niet precies weten hoe de verantwoording werkt, en dat is jammer voor diegenen die zelf hun regie in eigen hand willen behouden.
  En natuurlijk zorg in natura,even na checken
  of de client tevreden is en of ze wel de werkelijke uren wel krijgen.

 6. hallo,
  denken we nu echt dat er met zorg in natura niet gerommeld word???
  Is het normaal dat een blinde vrouw met een indicatie van 6-9,9 uur per week en een blinde dochter met een indicatie van 3-6,9 uur samen 2 uur per week zorg krijgen?
  Dit gebeurd al 4 jaar en het zorgkantoor kan er nu niets meer aan doen want het is hun woord tegen dat van de instelling.
  Deze mevrouw kwam erachter nadat ze haar zorg in natura om wilde zetten in pgb.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.