Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gebruik persoonsgegevens wordt volstrekt onduidelijk’

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) maakt zich zorgen over de privacygevolgen van de decentralisatie van taken naar gemeenten. Het CBP zegt dat privé-gegevens gebruikt worden voor andere doelen dan waarvoor ze oorspronkelijk voor zijn verzameld. Ook wordt het onduidelijk wie welke gegevens verzamelt en gebruikt.
‘Gebruik persoonsgegevens wordt volstrekt onduidelijk’
Foto: ANP Photo

De zorgen van het CBP staan in een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken. Het gaat om de veranderingen die gepaard gaan met de overheveling van de jeugdzorg, werk en inkomen en de langdurige zorg van de provincie naar de gemeente. ‘De gemeenten zullen méér persoonsgegevens van méér burgers gaan verwerken’, zo schrijft het College. Daaronder vallen ook gevoelige gegevens zoals medische en strafrechtelijke gegevens.

Onoverzichtelijk

‘Er dreigt volstrekte intransparantie waardoor het noch voor burgers noch voor de overheid zelf overzichtelijk is wie welke gegevens verzamelt en gebruikt en met welk doel dat gebeurt.’ Het CBP zegt dat het waarborgen van de privacy niet goed is uitgewerkt. Dat zou ernstige risico’s opleveren voor de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen.

Privacy

Het CBP zegt dat de verwerking van de persoonsgegevens bij de decentralisatie niet overeenkomt met de nationale en internationale wetgeving over privacy. Het College wil dat het Rijk alle risico’s en de waarborging van privacy in kaart brengt en daarbij goed kijkt naar de samenhang tussen wetsvoorstellen die de decentralisatie regelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.