Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ga nu experimenteren met dagactiviteiten’

Hoe organiseer je dagactiviteiten in groepsverband met minder geld en voor meer mensen? ‘Wie nu een goed voorstel maakt voor gemeenten, staat straks vooraan.’
‘Ga nu experimenteren met dagactiviteiten’
Foto: ANP

‘Ga nu experimenteren met vernieuwende dagactiviteiten’, adviseren Hilde van Xanten van MOVISIE en Beatrijs Jansen van Vilans. Vanaf 2015 zijn de gemeenten aan zet om dagactiviteiten te organiseren. De financiering wordt dan verlegd van de AWBZ naar de Wmo en dat betekent niet alleen een ander geldpotje. Het betekent ook dat gemeenten samen met organisaties in zorg en welzijn en met inwoners de dagactiviteiten zullen gaan regelen.

Vernieuwing

‘Wie nu een goed voorstel heeft hoe het anders en goedkoper kan, staat straks vooraan. Zeker als dat voorstel samen met andere partijen is gemaakt’, vindt Jansen. Vernieuwing in de dagbesteding is ook noodzakelijk omdat er 25 procent minder geld meekomt én omdat er meer ouderen met beperkingen thuis blijven wonen.

Eenzaamheid

De sleutel tot toekomstbestendige dagactiviteiten? ‘Denk anders, kijk er op een andere manier naar’, aldus Van Xanten. ‘Uit onderzoek weten we bijvoorbeeld dat mensen uitnodigen zich ergens voor in te zetten het een goede remedie tegen eenzaamheid is. We weten ook dat een deel van de bezoekers van dagactiviteiten vanwege eenzaamheid daar aan deelneemt. Die mensen hoef je dus eigenlijk niet “bezig te houden”, die kun je juist vragen om actief te worden.’

Inspiratie

‘En dan snijdt het mes aan twee kanten. Mensen blijven meedoen en het scheelt geld’, vult Jansen aan. Samen met Van Xanten heeft Jansen de inspiratiewijzer gemaakt. Een document met acht vernieuwende praktijkvoorbeelden in de dagbesteding. In die voorbeelden zie je die andere manier van denken, menen de initiatiefnemers. Je geeft mensen zelf de regie, je vraagt wat ze zelf willen, je organiseert een programma op maat. ‘En het is zo gewoon mogelijk, door aan te sluiten op voorzieningen of verenigingen die er in je buurt al zijn’, aldus Van Xanten.

Koplopers

De acht voorbeelden in de inspiratiewijzer hebben gemeen dat ze uitgaan van wat mensen willen en niet van hun eigen organisatieaanbod. De activiteiten worden bovendien zoveel mogelijk op gewone locaties georganiseerd. Het succes van een vernieuwende dagactiviteit staat of valt met ondernemende koplopers. ‘Die zijn toch nog dun gezaaid’, meent Van Xanten. Het was best lastig om acht goede voorbeelden te vinden voor deze inspiratiewijzer.

Ondernemend

Wat voor mensen zijn er nodig om de omslag te maken? ‘Ondernemende werkers die verbindingen leggen, die willen samenwerken en breed durven te kijken. Stel dat iemand het liefst in een tuintje wil werken. Als ondernemende professional of vrijwilliger leg je dan vanzelf contact met de nabijgelegen volkstuinvereniging.’

De inspiratiewijzer dagactiviteiten kan worden gedownload via www.movisie.nl en www.vilans.nl. De wijzer bestaat uit twee delen. Deel 1 bevat informatie over de toegang tot dagactiviteiten, zelfregie, zelforganisatie, de rol van vrijwilligers en professionals en het schaalniveau. De acht praktijkvoorbeelden staan in het tweede deel. De inspiratiewijzer is een product van de ActiZ, MOgroep, Vilans en MOVISIE.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.