Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

FNV helpt cliënten huishoudelijke hulp terug te krijgen

Gemeenten hebben onterecht 310 miljoen euro overgehouden op huishoudelijke hulp. De FNV wil dit rechtzetten en roept cliënten daarom op contact met hen op te nemen. De staatssecretaris gaat de gemeenten die zich niet aan de wettelijke regels houden aanpakken.

De laatste maanden hebben veel thuiszorgmedewerkers hun baan verloren. Volgens Sarah Dobbe was dit niet nodig geweest als gemeenten gewoon gedaan hadden wat ze moesten doen. ‘Het geld dat gemeenten over hebben, komt neer op maar liefst 13 miljoen uren huishoudelijke zorg. Dat zijn bijna 7.000 fulltime banen. Het is belangrijk dat de zorg en het werk nu zo snel mogelijk terugkomen.’

Gekort

De acties van de FNV en de staatssecretaris volgen op de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van vorige week woensdag waarin is vastgesteld dat huishoudelijke hulp wel onder de Wet maatschappelijke ondersteuning valt. Een aantal gemeenten dacht dat dit niet zo was. ‘Nu blijkt dus dat veel kwetsbare oude, gehandicapte of zieke mensen onterecht zijn gekort omdat er geen maatwerk is geleverd’ zegt Sarah Dobbe van de FNV.

Het gevolg van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep is dat gemeenten niet mogen korten op huishoudelijke hulp als ze daar geen duidelijke onderbouwing voor hebben. Lees meer >>

Kwetsbaar

Cliënten die benadeeld zijn, kunnen nu bij de FNV terecht voor hulp. ‘Huishoudelijke zorg is van levensbelang voor veel kwetsbare cliënten. Het zorgt ervoor dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen en dat duurdere vormen van zorg, zoals in een verpleeghuis of in een ziekenhuis, niet nodig zijn. Zij moeten de zorg ontvangen die ze nodig hebben en gemeenten moeten hierin maatwerk leveren. Gemeenten die onrechtmatig cliënten hebben gekort, moeten dit direct herstellen. Daarom helpen we cliënten nu om hun zorg terug te vragen’, licht Dobbe toe. 

Maatregelen

Thuiszorgmedewerkers die al langer actie voeren in gemeenten die onrechtmatig korten op de huishoudelijke hulp, krijgen vanaf nu hulp van staatssecretaris Martin van Rijn. Hij heeft laten weten dat colleges en gemeenteraden binnenkort een brief ontvangen waarin hij hen oproept hun beleid af te stemmen op de wettelijke regels. ‘Als gemeenten hun beleid niet aanpassen, neem ik verdere maatregelen’, belooft Van Rijn.

Cliënten die benadeeld zijn, kunnen nu bij de FNV terecht voor hulp. ‘‘Huishoudelijke zorg is van levensbelang voor veel kwetsbare cliënten. Het zorgt ervoor dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen en dat duurdere vormen van zorg, zoals in een verpleeghuis of in een ziekenhuis, niet nodig zijn. Zij moeten de zorg ontvangen die ze nodig hebben en gemeenten moeten hierin maatwerk leveren. Gemeenten die onrechtmatig cliënten hebben gekort, moeten dit direct herstellen. Daarom helpen we cliënten nu om hun zorg terug te vragen’, licht Dobbe toe. 

1 REACTIE

  1. Ik vind dat de eigenbijdragen veel en veel te hoog zijn. Er wordt geen rekening gehouden met de andere extra bijzondere ziektekosten. En als je partner een goed betaalde baan heeft dan is hij daar niet maar zo aangekomen. Daar ging vooraf een heel dure studie, verantwoordelijkheid en geen 9 tot 5 uur mentaliteit. Over zijn inkomen is ook al een hogere inkomsten belasting betaald. Je mag er toch wel iets aan over houden? Hun spaargeld gaat op aan de eigenbijdrage als er straks een nieuwe bus moet komen is er geen gemeente die zegt die komt van ons en hoe dan verder? Dit mogen ze wel beter berekenen. Het is al erg genoeg als je jonge gezin wordt getroffen door een enge chronische ziekte, dan heb je al heel veel moeten inleveren en zelf moeten betalen en aanschaffen. Zou het erg vinden dat het door de hoge eigenbidjrage tot een scheiding zou komen. Kan de FNV daar ook nog verandering in brengen????

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.