Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Financiële positie zorginstellingen zwak

De financiële positie van zorginstellingen is zwak in vergelijking met onderwijsinstellingen en de commerciële dienstverlening. Verpleeghuiszorg en thuiszorg doen het iets beter dan ziekenhuizen, gehandicaptenzorg en ggz. Dat blijkt uit cijfers die het Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag presenteerde.
Financiële positie zorginstellingen zwak

Ondanks de toegenomen risico’s door marktwerking is de solvabiliteit in de zorg in 2008 niet veel verbeterd ten opzicht van 2007. Aldus de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek CBS). De solvabiliteit geeft aan of in geval van faillissement er voldoende eigen vermogen is om de leningen te kunnen aflossen. De solvabiliteit van de ziekenhuizen is het laagst, 12 procent in 2007 en 13 procent in 2008. De andere zorgsectoren doen het iets beter met gemiddeld 15 tot 17 procent.

Waarborgfonds
Meer dan een kwart van de instellingen heeft een vermogenspositie die niet voldoet aan de streefnorm van het Waarborgfonds voor de Zorgsector. Het waarborgfonds staat garant voor bankleningen voor zorginstellingen en verlangt een minimale solvabiliteit tussen de 10 en 20 procent. De solvabiliteit geeft aan of in geval van faillissement er voldoende eigen vermogen is om de leningen te kunnen aflossen. In 2008 had echter ongeveer een kwart van alle instellingen een solvabiliteit onder de 10 procent. Dit is de groep met de grootste problemen.

Vermogen
Het eigen vermogen van zorginstellingen (met uitzondering van universitaire medische centra) is in 2008 ten opzichte van 2007 met 8,3 procent gestegen tot 5,8 miljard euro.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.