Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Familie weet weinig over Wmo-ondersteuning cliënt

Ruim twee derde van de familieleden van mensen met een verstandelijke beperking zijn niet bekend met het Wmo-loket of met het sociaal wijkteam. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel. Twee derde van de familieleden weet ook niet dat ze recht hebben op onafhankelijke cliëntondersteuning.
foto AdobeStock

Het is nog steeds niet goed gesteld met de informatievoorziening van gemeenten aan mensen die ondersteuning nodig hebben vanwege een verstandelijke beperking. Dat blijkt uit het onderzoek van Nivel, instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. Zes van de tien familieleden weet niet wat het Wmo-loket is en kent ook het sociaal wijkteam niet. Toch geeft 65% van de ondervraagden aan dat hun naaste wel degelijk ondersteuning via de gemeente ontvangt.

Verstandelijke beperking

Het onderzoek is door Nivel gedaan onder 250 familieleden uit het Nivel Panel Samen Leven. Dit is een landelijk panel bestaande uit 530 mensen met een lichte of matige verstandelijke beperking van 15 jaar en ouder en 350 naasten. De laatsten zijn gevraagd voor het onderzoek.

Nieuwe Wmo

Onafhankelijke cliëntondersteuning is ook bij lang niet alle familieleden bekend, zo blijkt uit het onderzoek. Terwijl zowel in de nieuwe Wmo, ingegaan op 1 januari 2015, als in de Wet langdurige zorg (Wlz) de cliëntondersteuner is opgenomen om cliënten met mantelzorgers te helpen zoeken naar oplossing voor zorg en begeleiding.

Ondersteuning voldoende

Overigens vindt 80% van de familieleden van een naaste met een verstandelijke beperking dat de ondersteuning voldoende is. Het gaat om mensen die begeleiding uit de Wmo krijgen, niet om cliënten met langdurige zorg. Acht procent van de familieleden vindt de ondersteuning onvoldoende en twaalf procent weet het niet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.