Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Familie van cliënten ingehuurd in thuiszorg

Thuiszorgorganisatie Zorg Labyed in de Limburgse plaats Brunssum mag geen cliënten meer helpen, omdat ongediplomeerde familieleden van cliënten werden ingehuurd als verpleegkundigen. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gemeld.
'Familieleden dienden insuline toe zonder dat zij daarvoor waren opgeleid'
'Familieleden dienden insuline toe zonder dat zij daarvoor waren opgeleid' - Foto: ANP Photo

In juni bracht de IGZ een onverwacht bezoek aan Zorg Labyed. Toen bleek dat familieleden van cliënten medicijnen, zoals insuline, toedienden zonder dat zij daarvoor waren opgeleid. Geen van de familieleden had een diploma in de zorg. Ook andere medewerkers van Zorg Labyed gaven medicijnen zonder dat zij daarvoor de juiste opleiding hadden.

Verbeteringen

De IGZ eiste verbeteringen, maar die kwamen er niet, zo bleek toen de IGZ een paar maanden later weer onverwacht langsging. Onopgeleide medewerkers en familieleden gaven nog steeds zorg, er was geen duidelijk medicatiebeleid en zorgdossiers waren onvolledig.

Allochtone cliënten

Zorg Labyed richtte zich op allochtone cliënten. De organisatie zocht allochtone medewerkers met een goede opleiding in de zorg, maar die bleken lastig te vinden, zo blijkt uit de brief van de IGZ. Zorg Labyed moet haar 26 cliënten overdragen aan een andere thuiszorgorganisatie.

2 REACTIES

 1. En alle ouders die hun kind de insuline toedienen… komt daar de inspectie ook ?
  Al die familieleden die al jaren de medicijnen aanreiken aan hun gezinslid die daar zelf de verantwoording niet kan dragen ( inzicht te kort of ernstige ziekte)… komt daar de inspectie ook?
  Wat hier fout is gegaan is dat ze familieleden mogelijk onder druk deze handelingen hebben laten doen… en dat mogelijk Zorg Labyed de zorgtijd wel declareerde alsof zij die taken gedaan hadden.

 2. Lees alle reacties
 3. de vraag is of er aangifte van fraude is gedaan tegen de direkteur en bestuurders van dit bedrijfje?
  Er is sprake van misbruik van gemeenschapsgelden, voor de zoveelste keer.
  En vooraleerst worden verpleegden blootgesteld aan handelingen door onbevoegden…….wat een heel eng idee is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.