Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra tariefkorting thuiszorg van de baan

Het Ministerie van VWS heeft het hoger beroep ingetrokken in de zaak die brancheorganisatie ActiZ had aangespannen om een extra tariefkorting op de thuiszorg te voorkomen. De extra korting van 3,5 procent is nu definitief van de baan, zo meldt de organisatie.
Extra tariefkorting thuiszorg van de baan

Eind vorig jaar tekende ActiZ bezwaar aan tegen een structurele korting van 3,5 procent op de tarieven voor de thuiszorg. In februari 2009 besliste de rechter in het voordeel van de brancheorganisatie. Het ministerie van VWS gaf aan in hoger beroep te gaan. Daar ziet het ministerie nu vanaf.

Bezuiniging
In 2008 moesten de thuiszorgorganisaties 115 miljoen euro bezuinigen op persoonlijke verzorging en ondersteunende begeleiding. Cruciale vormen van zorg waardoor cliënten zelfstandig kunnen blijven wonen. Eind 2007 spraken ActiZ en VWS af om deze bezuiniging te realiseren via een zo doelmatig mogelijke inzet van zorg. Zorginstellingen die erin slagen om de zorg aan hun cliënten uiterst doelmatig en efficiënt te verlenen kunnen daardoor een korting op hun tarief voorkomen.

Weeksysteem
Voorlopig maakt de bestaande afspraak onderdeel uit van de regels voor de bekostiging van de thuiszorg. Een andere vorm van financiering, zoals een weeksysteem of extramurale zorgpakketten, heeft de voorkeur van de organisatie. Bij een weeksysteem wordt zorg gefinancierd op basis van een ‘zorgpakket’ dat gekoppeld is aan de indicatiestelling. Het systeem is eenvoudiger dan de manier waarop nu iedere handeling bijna op de minuut nauwkeurig geregistreerd moet worden. Daardoor zouden de administratieve lasten afnemen en is er een echt alternatief voor de kritiek op de cultuur van minutenregistratie.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ActiZ/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.