Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra geld zorg naar opleiding én extra personeel

'De in het Regeer- en gedoogakkoord afgesproken extra middelen voor de AWBZ-zorg komen ten goede aan het extra opleiden van personeel én aan het extra aannemen van zorgpersoneel.' Dat schrijft staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten in haar brief aan de Tweede Kamer. De brief handelt over de besteding van 860 miljoen euro extra voor de zorg.
Extra geld zorg naar opleiding én extra personeel

De Kamer heeft met de aangenomen motie Voortman (GroenLinks) aan de staatssecretaris gevraagd met een plan van aanpak te komen voor de beloofde 12.000 mensen extra personeel in de zorg. Afgelopen weken was er onduidelijkheid ontstaan over de bestedingen van de extra miljoenen voor de zorg, mede door uitlatingen van de minister Schippers, die niet ‘een blik zorgpersoneel kon opentrekken.’

Plan
De staatssecretaris zegt toe na het zomerreces met een ‘plan van aanpak voor de komende jaren te komen’ voor de werving van 12.000 mensen extra zorgpersoneel. ‘In dat plan zal ingegaan worden op verbetering van het opleidingsbeleid, versterking van het regionale arbeidsmarktbeleid, verhogen van de inzetbaarheid van het zorgpersoneel en meer ruimte geven aan de professional.’

Werven
Veldhuijzen van Zanten zegt in de brief geen arbeidsmarktproblemen voor het werven van zorgpersoneel te verwachten: ‘De huidige positie van en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt van de zorg zijn op dit moment zonder meer positief te noemen.’ Bekend is echter dat zorginstellingen in de Randstad het juist moeilijk hebben goed gekwalificeerd personeel te vinden.

Weghalen bezuiniging
De bewindsvrouw benadrukt dat zorginstellingen zelf verantwoordelijk zijn voor het werven en behouden van het zorgpersoneel: ‘De rol van de overheid is goede randvoorwaarden te creëren.’ Daarover is ze nog met de ‘veldpartijen” in overleg, maar ze memoreert dat ze inmiddels heeft besloten om het stagefonds ook na 2011 voort te zetten. Verder wijst ze op het ‘onderwijsarrangement voor 30-plussers, waarmee jaarlijks bijna 20.000 mensen een zorgopleiding volgen.’ Ze doelt op het weghalen van de geplande bezuiniging op de financiële ondersteuning voor 30-plus mbo-studenten.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Foto: ANP/Valerie Kuypers

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.