Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Europese aanbesteding van thuiszorg niet verplicht

Na de Tweede Kamer erkende ook de regering deze week dat de uitgebreide Europese aanbesteding van thuiszorg niet verplicht is. De staatssecretaris wil de voorlichting voor gemeenten hierover verbeteren.
Europese aanbesteding van thuiszorg niet verplicht

Volgens SP-fractievoorzitter Agnes Kant is de regering over de plicht tot Europees aanbesteden steeds onduidelijk geweest. Volgens haar betekent de duidelijkheid nu dat een einde van de marktwerking in zicht komt.

Groen licht
Kant: ‘De regering geeft impliciet aan niet duidelijk naar gemeenten te zijn geweest. Al die gemeenten die af willen van de ingewikkelde uitgebreide aanbestedingsprocedures hebben nu groen licht om het anders te doen.’

Subsidierelatie
Onduidelijk is nog of gemeenten ook een subsidierelatie mogen aangaan, omdat de gemeente dan voor lange termijn een relatie aangaat met een instelling. De regering heeft over de Europese aanbesteding advies aangevraagd bij de Europese Commissie.

Onderhandse contracten
Volgens Kant is het met haar wetsvoorstel niet alleen mogelijk om onderhands contracten af te sluiten, maar ook om subsidierelaties aan te gaan. Het debat krijgt over enkele weken een vervolg, na het advies van de Europese Commissie.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

 

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wellicht komt er een einde aan de periodieke onzekerheden voor al die clienten en niet te vergeten hard werkende thuiszorgmedewerkers waarvan hun toekomst keer op keer ongewis is. Hoe zouden de beleidsmakers ervaren om iedere twee jaar te wisselen van werkgever om ergens anders terecht te kunnen tegen lagere loonwaarde, kostprijsconcurrentie zonder verantwoordelijkheid naar clienten en medewerkers die we spoedig hard nodig hebben is hiermee mogelijk snel voorbij

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.