Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

EU wil ‘socialer’ aanbesteden Wmo

Het Europees Parlement heeft besloten de aanbestedingen voor de thuiszorg te versoepelen. Dit wordt bevestigd door het Europees bureau in Brussel. Ook in de Tweede Kamer is een meerderheid gevonden om de Wmo anders in te richten.
EU wil ‘socialer’ aanbesteden Wmo

Het wachten is nu op de Europese Commissie. Voorzitter José Manuel Barroso heeft al gezegd dat de huidige praktijk van aanbesteden soms een klap in het sociale gezicht van Europa is geweest. Dat moet anders, blijkt uit commissierapporten in handen van Gemeente.nu. Toch schreven de ambtenaren van de commissie onlangs nog een brief aan het ministerie van VWS om te melden dat gemeenten de thuiszorg wel moeten aanbesteden.

Hof van Justitie
Door de meerderheid die in het Europees Parlement is gevonden voor het versoepelen van de aanbestedingsregels, moet de Europese Commissie nu heel kritisch kijken naar de bestaande regels. Er ligt een dwingend advies dat vergelijkbaar is met een motie, maar uiteindelijk besluit de commissie over het wel of niet wijzigen van de regels. Mogelijk vraagt zij advies aan het Europese Hof van Justitie. In dat geval laat de wetswijziging nog een tijd op zich wachten.
 
Betreuren
Over het aanbesteden van de thuiszorg bestaat nog steeds juridische onzekerheid. Leden van het Europees Parlement hadden graag eerder duidelijkheid gegeven. Uit het advies aan de commissie: ‘Het is te betreuren dat de doelstellingen van de herziening in 2004 inzake het plaatsen van overheidsopdrachten tot nu toe nog niet zijn verwezenlijkt, in het bijzonder als het gaat om het vereenvoudigen van de regels voor overheidsopdrachten en het creëren van meer wettelijke zekerheid.’
 
Meerderheid
Op nationaal niveau, in de Tweede Kamer, is gisteren een meerderheid gevonden voor een wijziging van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Ook hier vindt een meerderheid van de politici dat de huidige aanbestedingspraktijk tot misstanden heeft geleid in de thuiszorg. De Kamer steunt zo de initiatiefwetsvoorstellen van de SP; minister Ab Klink van Volksgezondheid ziet het anders en wijst naar Europa.
 
Verplicht
Volgens Klink dicteert de Europese regelgeving dat huishoudelijke verzorging hetzelfde is als schoonmaakwerk: een zogeheten 2A-dienst. Om die reden zouden aanbestedingen verplicht zijn, denkt de demissionaire minister. Meerdere Kamerleden bleken het tijdens een debat over de kwestie oneens met Klink. Op 20 mei stemt de Kamer over de initiatieven om de Wmo te wijzigen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Gemeente.nu/Foto: ANP/Valerie Kuypers

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.