Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Enthousiasme over Deense hervorming jeugdzorg

Nederland slaat met de overheveling van meer taken naar gemeenten de goede richting in, maar het proces vergt wel een lange adem. Dat vinden drie bewindslieden die twee dagen Denemarken bezochten om daar de hervorming van de jeugdzorg te bekijken.
Enthousiasme over Deense hervorming jeugdzorg
Foto: ANP XTRA

Denemarken begon in 2007 met deze hervorming. Kinderombudsman Marc Dullaert ziet echter een golfbeweging, omdat de Denen sommige taken toch weer centraal gaan regelen. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vindt dat in Denemarken een betere publieke sector is gekomen. ‘Opvallend is dat de Denen achteraf zaken regelen die wij vooraf doen, zoals een stelsel om goed te monitoren wat er in de gemeenten gebeurt.’

Privacy

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) stelt dat Deense kinderen bij gemeenten goed in beeld zijn waardoor dichtbij hulp en zorg wordt geleverd. Bij staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid) valt op dat privacy in Denemarken minder een issue is dan in Nederland. Daardoor kunnen instellingen in de jeugdzorg makkelijker informatie uitwisselen.

De Nederlandse delegatie was twee dagen op bezoek in Denemarken. De jeugdzorg in Denemarken heeft een hervorming meegemaakt die vergelijkbaar is met de Nederlandse stelselherziening. Lees meer >>

Centralisering

Dullaert denkt dat het veel tijd gaat kosten om de hervorming overal op orde te krijgen. ‘Er zijn in Denemarken veel verschillen tussen gemeenten ontstaan en daarom kiezen ze nu toch weer voor centralisering van bijvoorbeeld kwaliteitsregels.’ Ook wijst hij erop dat de hervorming de Denen geen geld heeft opgeleverd maar in het begin juist meer kostte.

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.