Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Elburg gaat wijkgerichter werken

De gemeente Elburg zet nog meer in op zelfredzaamheid. Volgens wethouder Zorg en Welzijn Willem Krooneman (ChristenUnie) moet de samenleving verantwoordelijkheid nemen. Daarom organiseerde Elburg een Wmo verantwoordingsdag.
Elburg gaat wijkgerichter werken

De titel van de dag, ‘Van je … moet je het maar hebben’, maakte direct duidelijk wat Elburg nodig heeft. ‘Het maakt niet uit wie er voor een ander zorgt: een oom of een buurvrouw, als we het maar doen, en als we het maar samen doen’, benadrukt wethouder Krooneman. Nu er door de dreigende bezuinigingen een financieel zware tijd aankomt, moeten mensen elkaar volgens hem nog meer ondersteunen. ‘De minima mogen niet het slachtoffer worden.’

Ideeën
Op de Wmo verantwoordingsdag op 23 juni inventariseerde de gemeente daarom welke ideeën inwoners hebben over toekomstig beleid. Hoe moeten we in deze tijd onze kinderen opvoeden? Hoe kunnen we mensen in een achterstandspositie weer laten meedoen? Hoe staat de mantelzorg in Elburg er voor? Allemaal vragen die in diverse workshops aan bod kwamen. Ook werden er films vertoond over leefbaarheid en over voorkomen, signaleren en opvangen. Leerlingen van de Van der Capellen Scholengemeenschap bespraken het thema meedoen.

Meedenken
Wethouder Krooneman vindt het cruciaal dat inwoners meedenken over het beleid. ‘In Elburg wordt al goed samengewerkt, maar het kan altijd beter. We zoeken naar wat mogelijk is en wat nodig is. We willen nog wijkgerichter werken, daarom ook hebben we zoveel scholen, bejaardentehuizen en belangengroepen uitgenodigd.’
Wijkgerichter werken wordt een van de belangrijkste kenmerken van de nieuwe aanpak, aldus de wethouder. ‘Wijkcomités krijgen een steeds grotere rol, net als vrijwilligers.’ In Elburg zijn al veel vrijwilligers actief, maar de komende jaren zijn er nog meer nodig.

Aansluiten
Daarnaast moeten organisaties nog beter bij elkaar aansluiten. Een goed voorbeeld hoe dat kan is volgens Krooneman het centrum ’t Huiken. In dat pand zitten een groot aantal verschillende organisaties, zoals de welzijnsorganisatie Wiel en het Centrum Jeugd en Gezin (CJG). ‘Van professionals hoor ik goede verhalen over de samenwerking tussen Wiel en het CJG. Op het gebied van straatwerk bijvoorbeeld. Daar waar het werkt moeten organisaties op soortgelijke manieren bij elkaar aansluiten.’
Een andere maatregel is het verlagen van administratieve lasten. De druk van administratieve lasten moet er af, vindt de wethouder. ‘Wat wij kunnen doen, zullen we doen. We hebben trouwens al een flinke slag gemaakt in Elburg. Tot enkele jaren geleden moesten mensen acht pagina’s invullen voor een bijstandsuitkering. Dat is fors verminderd.’

Bezuinigingen
Om bezuinigingen kan ook Elburg niet heen. Momenteel ligt er een plan om 1,8 miljoen euro te bezuinigen op de Wmo. Maar minima en verenigingen worden ontzien, belooft wethouder Krooneman.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.