Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Einde polikliniek kindermishandeling dreigt

De forensische polikliniek in Utrecht die kindermishandeling onderzoekt, moet mogelijk volgend jaar de deur sluiten. De tijdelijke subsidie voor zaken die via politie en justitie binnenkomen, loopt dit jaar af. Dat bevestigde een woordvoerster van de Van der Hoeven Stichting dinsdag na berichtgeving in Trouw.
Einde polikliniek kindermishandeling dreigt

De enige polikliniek in zijn soort kreeg door het groeiende aantal meldingen fors meer zaken te verwerken. Die komen steeds vaker via hulpverleners binnen en daarvoor krijgt de polikliniek geen subsidie. De kosten worden daarom nu nog uit eigen zak betaald, maar dat is met het einde van de tijdelijke subsidie niet langer mogelijk.

Bewijs
De polikliniek kwam in ongeveer twee derde van het aantal zaken met bewijs voor mishandeling. In de overige gevallen was er ontlastend bewijs, wanneer bleek dat verwondingen het gevolg waren van een ongeluk, zo meldt Trouw. Reguliere artsen kunnen vaak niet bepalen of letsel echt door mishandeling wordt veroorzaakt. De forensisch arts in de polikliniek heeft die specifieke kennis wel.

Garantie
De SP vroeg dinsdag aandacht voor de zaak. De partij wilde van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid & Justitie) de garantie krijgen dat de polikliniek de deuren open kan houden. Teeven stelde dat zijn ministerie al een half miljoen euro heeft toegezegd en dat het wachten nu nog is op het ministerie van Volksgezondheid. Half december is er meer bekend. Teeven wekte wel de indruk dat het goed komt. ‘Alles komt op z’n pootjes terecht’, aldus de bewindsman.

Bron: ANP/Trouw

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.