Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Eigen bijdrage Wmo voor iedereen gelijk

Mensen die gebruikmaken van zorg uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gaan in de toekomst allemaal dezelfde eigen bijdrage betalen. Vanaf 1 januari 2019 betaalt iedereen 17,50 euro per vier weken.
foto Picscout

De Wmo, waar de gemeenten voor verantwoordelijk zijn, is bedoeld om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Op dit moment hangt de eigen bijdrage af van iemands inkomen en het eventuele vermogen. Dat onderscheid verdwijnt vanaf volgend jaar.

Zorg betaalbaar houden

Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat deze en andere maatregelen bedoeld zijn ‘om de zorg en ondersteuning betaalbaar te houden voor mensen die te maken hebben met verschillende soorten van eigen bijdragen in de zorgwetten’.

Bijdragen naar draagkracht

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is kritisch over het plan. ‘Het betekent dat er gebroken wordt met het principe “bijdragen naar draagkracht”, stelt de VNG. Mensen met hogere inkomens die huishoudelijke hulp nu zelf betalen, kunnen straks een beroep gaan doen op de gemeente. ‘Dat gaat ten koste van de mensen die dit niet zelf kunnen regelen en betalen’, zei de VNG vorige week na overleg met minister Hugo de Jonge.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.