Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste Kamer tegen ‘oormerken’ Wmo-budget

De Eerste Kamer heeft het initiatiefvoorstel-Leijten, dat van het gemeentelijk budget voor Wmo-huishoudelijke hulp voortaan een specifieke uitkering wil maken verworpen. Gemeenten die hun Wmo-beleid integraal en efficiënt willen organiseren, kunnen opgelucht ademhalen om dit besluit.
Eerste Kamer tegen ‘oormerken’ Wmo-budget

De specifieke uitkering voor één voorziening in de Wmo zou in strijd zijn geweest met de besturingsfilosofie van de Wmo. Hierin staan onder andere integraal beleid, dwarsverbanden met welzijn en beleidsterreinen als volkshuisvesting en combinaties tussen verschillende zorgvoorzieningen centraal.

Maatwerk
Als er binnen de Wmo financiële schotten komen, worden bovengenoemde doelen belemmerd. Wmo-gelden kunnen dan minder flexibel en efficiënt ingezet worden en dat heeft negatieve gevolgen voor individueel maatwerk’, aldus de VNG die de Eerste Kamer per brief informeerde over de nadelen van het oormerken van WMO-budget.

Basistarieven
Het initiatiefvoorstel tot het instellen van basistarieven voor de huishoudelijke hulp heeft de Eerste Kamer wel aangenomen. Volgens de VNG is deze wet ongewenst en overbodig. Het zou niet tot efficiëntere dienstverlening of hogere kwaliteit leiden, maar wel tot extra kosten en bureaucratie voor gemeenten en voor de burger.

Aanbesteden
Het derde initiatiefwetsvoorstel-Leijten om de aanbesteding van huishoudelijke hulp door gemeenten niet langer te verplichten, is aangehouden. De Eerste Kamer heeft nog vragen over de toelichtende brief die staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) daarover had gestuurd.

Bekijk hier het dossier Aanbesteden >>

Bron: VNG / Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.