Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Eenzaamheid is persoonsgebonden’

Eenzaamheid onder ouderen wordt door professionals als een groot sociaal probleem ervaren. Dat blijkt uit eerdere enquêtes van MOVISIE. Daarom heeft het kenniscentrum een vragenlijst ontwikkeld om ‘eenzaamheid binnen de sociale sector' in kaart te brengen.
‘Eenzaamheid is persoonsgebonden’

Door Femke van der Palen – Met de vragenlijst over eenzaamheid binnen de sociale kaart, wil MOVISIE in beeld te brengen welke kennis bekend is in het werkveld en hoe zij daaraan komen. ‘We hopen dat mensen spontaan ideeën geven hoe zij het eenzaamheidsprobleem bestrijden,’ zegt projectleider Bard Briels van kenniscentrum MOVISIE. Er zijn verschillende bronnen waar professionals informatie over eenzaamheid kunnen halen. Via Internet, cursussen of praktijkervaringen bijvoorbeeld. 

Invullen
‘We willen graag dat alle uitvoerende beroepskrachten in de sector, betaalde werknemers of vrijwilligers, een vragenlijst op de website invullen. Daarin wordt onder andere gevraagd of ze in aanraking komen met eenzaamheid bij de cliënt en op basis waarvan zij dat signaleren. Hoe gaan zij daarmee om? Krijgen ze ondersteuning? Ook hopen we op voorbeelden van praktijksituaties die zij tegen zijn gekomen’,

Resultaten
De resultaten worden in december met de deelnemers besproken. Ook gaan de conclusies naar een andere onderzoekscommissie voor een nieuw onderzoek in 2010. In dat onderzoek worden instellingen ondervraagd over welke methodieken zij gebruiken. Zonodig worden deze dan aangepast. ‘Er bestaat niet één methode die voor iedereen werkt, eenzaamheid is persoonsgebonden’, aldus Briels.

Link naar het onderzoek:  Internetpanel Frontliniewerkers

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.