Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eén regeling voor zorg aan illegalen

De bestaande financieringsregelingen voor noodzakelijke medische zorg aan illegale personen worden vervangen door één wettelijke regeling. Het gaat daarbij om zowel eerstelijnszorg, ziekenhuiszorg als AWBZ-zorg. De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel van minister Klink.
Eén regeling voor zorg aan illegalen

Uitgangspunt van de regeling blijft dat de illegale persoon zelf de kosten van zorg moet betalen. Als dit niet mogelijk is, kan de zorgaanbieder, onder voorwaarden, een beroep doen op de nieuwe regeling.

Verzekeringsgat
De nieuwe wet dicht ook het ‘verzekeringsgat’ dat bestaat voor bepaalde groepen minderjarige vreemdelingen zonder verblijfsvergunning. Dit ‘gat’ bestaat omdat een aantal administratieve processen moet worden doorlopen voordat een verblijfsvergunning wordt verstrekt. Omdat de kinderen nog geen verblijfsvergunning hebben, kan geen zorgverzekering voor hen worden gesloten.

Kinderen
Het betreft kinderen die in Nederland zijn geboren uit een ouder met een verblijfsvergunning, kinderen die in het buitenland zijn geboren uit in Nederland wonende ouders met een verblijfsvergunning en kinderen die door in Nederland wonende en rechtmatig verblijvende ouders geadopteerd worden.

Inwerkingtreding
De nieuwe wet treedt op 1 januari 2009 in werking.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.