Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eén op tien meldingen kindermishandeling onterecht

Een op de tien meldingen van kindermishandeling wordt onterecht gedaan. Dat meldt dagblad Trouw dinsdag op basis van een rondgang langs Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK's) in het hele land.
Eén op tien meldingen kindermishandeling onterecht

Van de ruim 16.000 meldingen die jaarlijks bij de meldpunten worden gedaan blijken er zo’n 1.600 achteraf onterecht. In Flevoland ligt het percentage zelfs op bijna 19 procent. Gezinnen die te maken krijgen met een valse melding voelen zich na een onderzoek door een AMK dat ingrijpt in de privéomgeving vaak toch beschadigd en gestigmatiseerd. Omdat de aangiftes die niet door professionele hulpverleners worden gedaan anoniem blijven, vragen ouders zich vaak lange tijd na de melding nog af wie deze gedaan heeft.

Gat
Branchevereniging MO-groep jeugdzorg laat weten dat valse meldingen een onvermijdelijk bijeffect zijn en roept mensen op om ook vermoedens te blijven melden. Volgens de organisatie zit er nog steeds een ‘afschuwelijk gat’ tussen het aantal meldingen en de naar schatting 100.000 kinderen die jaarlijks mishandeld worden.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.