Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Eén loket voor slachtoffers huiselijk geweld

Tilburg en Venlo doen mee aan een Europees experiment dat huiselijk geweld moet verminderen. In de steden komt een zogeheten Family Justice Center (FJC), waar alle instanties die betrokken zijn bij het tegengaan van huiselijk geweld met elkaar samenwerken. Het project is donderdag officieel van start gegaan.
Eén loket voor slachtoffers huiselijk geweld
Foto: ANP-Photo/Bas Czerwinski

Politie en justitie, reclassering, opvang en diverse andere hulpverleners zitten in de te ontwikkelen centra onder één dak. Zo kunnen slachtoffers op dezelfde plaats direct aangifte doen, opvang en juridische hulp regelen of bijvoorbeeld politiebescherming krijgen.

Afhaken

Kennisinstituut Movisie heeft het project opgezet met Europese subsidie. Betrokken instanties werken op zich nu ook al met elkaar samen, maar volgens Movisie moeten slachtoffers nu nog vaak van de ene naar de andere locatie. Dat leidt er volgens het instituut toe dat slachtoffers afhaken of zich helemaal niet melden.

Fataal

Het idee van de Family Justice Centers is overgewaaid uit de Amerikaanse stad San Diego. Daar nam het aantal fatale gevallen van huiselijk geweld volgens Movisie sterk af na de oprichting van het centrum in 2002. In de VS zijn inmiddels zo’n 100 FJC’s.
In Antwerpen, Berlijn, Milaan en Warschau worden soortgelijke centra opgericht. Het gaat in eerste instantie om een 2-jarig experiment.

2 REACTIES

  1. Lijkt me geweldig en positief dat dit Family Justice Center wordt opgericht en dat slachtoffers van huiselijk geweld centraal gesteld worden. hoewel de aanleiding tot het contact van slachtoffer met dit FJC erg negatief is, wil ik toch dat de overheid positieve doelen voor en samen met slachtoffers probeert te stellen. en daarbij ook aan de lange termijn denkt. misschien wel aan 100 jaar per persoon. met positieve doelen in een lekker lang leven, dan heb je als slachtoffer en helpers iets positiefs om naar te streven en om blij over te zijn als succes en succes-minus-falen-saldo wordt geregistreerd en gevierd. Positieve doelen kunnen desnoods gaan over ‘autonomie van het lichaam’, wat betekent dat een persoon volkomen de baas is over het eigen lichaam, wat dan dus niet meer aangeraakt mag worden tegen die persoon’s wil. dit is ook iets wat per dag geregistreerd kan worden. En verder kan een slachtoffer een nuttig bijdragend lid van de samenleving worden en dat is toch ook een prachtig doel, en iets wat met de huidige techniek steeds beter kan worden bepaald, gemeten, geregistreerd en statistisch verwerkt kan worden.

  2. Lees alle reacties
  3. Heel fijn dat dit er gaat komen. Er bestaan wel soortgelijke initiatieven zoals het Veiligheidshuis, maar die zijn gericht op probleemgezinnen. En veel slachtoffers van huiselijk geweld komen helemaal niet uit ‘probleemgezinnen’. Ik ben zelf ook slachtoffer van huiselijk geweld, hoog-opgeleid en werkzaam als projectmedewerker en adviseur in de zorg- en welzijnssector. Ik ben ook goed op de hoogte van alle ontwikkelingen op dit gebied. Maar als slachtoffer wil je op één plek je verhaal kunnen doen en geholpen worden. Vooral politie, hulpverlening en jeugdzorg op één plek lijkt mij een verademing. Als je eerst via de huisarts naar Maatschappelijk werk moet en daarna langs bij de politie om melding of aangifte te doen en vervolgens naar jeugdzorg, dan ben je al afgehaakt. Het is al moeilijk genoeg die eerste stap te nemen en die eerste stap zou ook voldoende moeten zijn om alles in gang te zetten. Ik hoop op een succes en navolging in meer steden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.