Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Drinkketen hebben ook een sociale functie’

Gedrag in drinkketen in het oosten en noorden gaat verder dan alleen zuipen en kratjes stapelen. Keten hebben ook een sociale functie. Jongerenwerkers zouden zich moeten verdiepen in het fenomeen en dan de gemeente adviseren, zegt Kitty van den Hoek van MOVISIE.
‘Drinkketen hebben ook een sociale functie’

Overmatig drankgebruik, onveiligheid en overlast. Als het over jongerenketen gaat, zijn dat meestal negatieve verhalen. Deze keten komen vooral voor in plattelandsgebieden in Drenthe, Friesland en Overijssel en Gelderland. ‘Ongetwijfeld word er veel gedronken in die keten. Dat is ook iets om je zorgen over te maken’, zegt Van den Hoek. ‘Maar het zijn ook ontmoetingsplekken voor jongeren omdat jeugdvoorzieningen op het platteland vaak ontbreken.’

Nuancering
Ook Koen Salemink, cultureel geograaf, die op dit onderwerp afstudeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen, vindt dat de relatie tussen keten en drinken nuancering behoeft. Uit zijn onderzoek blijkt dat het vooral ook plekken zijn waarmee groepen vrienden zich identificeren. De keet als ontmoetingsplaats sluit aan bij de behoefte van jongeren om te experimenteren. Iets waarvoor in stedelijke gebieden vaak wel voorzieningen zijn.

Verbieden
Overlastsituaties, brandgevaar en alcoholmisbruik kunnen volgens Salemink goed worden aangepakt met regulerend beleid. Met het simpelweg verbieden van keten bereikt een gemeente niets. ‘Gemeenten hebben vaak de neiging om keten repressief te benaderen’, stelt Van den Hoek. Het zou ook op een constructieve manier kunnen. ‘De gemeente bepaalt de kaders van het jeugdbeleid. Daarom is het belangrijk dat jongerenwerkers zich verdiepen in het complete verhaal, en dàn de gemeenten adviseren over het beleid voor de keten.’

Drankmisbruik
‘Met een themabijeenkomst op 28 januari willen we een platform bieden aan jongerenwerkers en gemeentelijke beleidsmedewerkers om ervaringen met keten te delen’, vertelt Van den Hoek. Tijdens die bijeenkomst komen ook plattelandsjongeren vertellen over hun visie. Zij vinden dat het drankmisbruik en de onveiligheid van de keten moet worden bestreden, juist omdat het zulke belangrijke voorzieningen zijn. Maar dat kan niet zonder de jongeren hier zelf een hoofdrol in te geven. En ideeën hebben ze genoeg, aldus Van den Hoek.

Brandveiligheid
Zo is er bijvoorbeeld het project KeetKeur van Plattelandsjongeren.nl waarbij jongeren worden opgeleid als keetadviseurs. Zij kunnen dan vertellen over brandveiligheid, het contact met buurtbewoners en de gemeente, alcoholgebruik, EHBO en huisregels.

Klik hier voor meer informatie over de MOVISIE themabijeenkomst: ‘De waarde van jongerenketen’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Foto: ANP/Rick Nederstigt

5 REACTIES

  1. @Cora Postema @Frank de Koster @Roel van der Vet: Zo is het, die ontmoetingsfunctie willen we daarom nu eens voor het voetlicht brengen, vandaar dat we de themamiddag ook hebben getiteld ‘De waarde van jongerenketen’. We moeten het drinkgedrag niet bagatelliseren, maar laten we wel wezen: de keet is daar niet de oorzaak van. Sterker nog, veel ouders zijn blij dat de jongeren niet verder weg in een kroeg of club katjelam gaan, maar in de keet op het eigen erf, waar ze zicht hebben op de jongens (en meiden). Kijk vooral ook eens op keetkeur.nl naar de filmpjes van keet-vriendengroepen, die samen allerlei activiteiten ondernemen. Wat dat betreft is een keet inderdaad een particuliere culturele jeugdvoorziening te noemen.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik sluit aan bij Cora Postema en Frank de Koster. De term Drinkkeet is het meest negatieve stigma wat je kunt uitdelen. Dit soort activiteiten werd in de jaren 70 en 80 weggezet onder de noemer Particulier Initiatief.Het was toen ook zo’n beetje de ‘oervorm’ van het vrijwillige jeugd- en jongerenwerk en een voorloper van (en alternatief voor) de toen welbekende jeugdsoos. Jeugdparticipatie was in die context een vanzelfsprekend gegeven.
    Alcoholgebruik was een bijzaak, maar wel een feit omdat het toen ook al deel uit maakte van de jongerencultuur. Alleen…. we hadden oog voor deze initiatieven en ze werden ondersteund en anders (positief)gewaardeerd. Er was sprake van bemoeienis en daar werd (drink)gedrag in meegenomen. Het sociaal culturele aspect van dit soort activiteiten/initiatieven is buitenbeeld geraakt en wordt onvoldoende gewaardeerd. Jongerenwerk gaat tegenwoordig over andere zaken: Risicogedrag, veiligheid, leefbaarheid en participatie van minder kansrijke doelgroepen. Investeren in talenten die kans zien om deze ‘oervorm’ van jongerenwerk te blijven organiseren en ontwikkelen levert een hoog rendement en kan bijdragen aan de verankering (en acceptatie…) van de doelgroep jeugd in de samenleving.

  4. Het gaat om gedrag, gedrag en nog eens gedrag…: “Zuipen” is van alle plaatsen en tijden. En van gisteren, van vandaag en (ondanks of dankzij alle inspanningen van de overheid) ook van morgen. Informeel breed maatschappelijk geaccepteerd, mag je wel stellen. Er zijn vele andere zaken, die we (vergeefs ) pogen te verbeteren: obesitas, verkeersgedrag, gebrek aan beweging, vreugdevuren e.v.a. Als overheid zijn we nogal hypocriet, of niet? We denken met regels, handhaving en professionals de zaak te kunnen verbeteren. Ja, hooguit marginaal. Er moet in onder de mensen gebeuren, wil het zoden aan de dijk zetten. De mensen moeten het zelf oppakken. Daar zit de clou, daar zit de sleutel.

  5. Ik 66 jaar schrik me kapot van dit bericht, ik als ex verslaafde 25 jaar aan de drank gewest. Geloofd hier niets van. Weet deze Ketty wel wat drank doet, gevaarlijker drugs dan drank bestaat er haast niet! De goeien uitgezonderd, maar als er niet meer stevig gedronken kan worden zoek men een andere plek om te zuipen, dat is het belangreikste voor hen. Het is vaak een groep wat je ook voor hen bedent of zamen wildt bedenken het duigt niet of men wil niet. Alles moet hen aan gereikt worden en dan is het nooit goet of klopt niet. Degenen wie wel willen weten de weg ook wel tevinden zonder deze drank keten. Wees o zo voorzichtig hier mee voor dat men het weet is men verslaafd.

  6. Ik schrik van de titel van dit artikel. Uit onderzoek is gebleken dat….. Tjongejonge… hoe wereldvreemd moet je zijn om tot dit soort conclusies te komen. Die jongeren hebben behoefte om elkaar te ontmoeten, dat is toch het eerste waar je aan denkt bij het woord drinkkeet? Dat je dat moet onderzoeken…… Ga als gemeente-ambtenaar gewoon eens met die gasten in de drinkkeet praten wat ze er zo leuk vinden, wat ze zouden willen voor de gemeenschap en geef ze ruimte en mogelijkheden om dat zelf aan te pakken. Dan wordt het drinken vanzelf weer bijzaak.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.