Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer rechten voor slachtoffers

De rechten van slachtoffers in een strafproces worden vanaf 1 januari uitgebreid. De Wet Versterking positie slachtoffers in het strafproces treedt dan in werking. Slachtoffers worden geïnformeerd als de dader vrijkomt en hebben de garantie dat ze hun schadebedrag krijgen uitgekeerd.
Meer rechten voor slachtoffers

Een nieuwe Wet Versterking positie slachtoffers gaat per 1 januari 2011 in en geeft slachtoffers in het strafproces een zelfstandige positie met eigen rechten en bevoegdheden. De informatieverstrekking aan slachtoffers wordt verbeterd. Als de politie afziet van de opsporing van de dader moeten slachtoffers hiervan voortaan schriftelijk op de hoogte worden gebracht. Slachtoffers krijgen het recht om de processtukken in te zien en worden op de hoogte gebracht als de dader vrijkomt.

Informatie
Ook wordt het slachtoffer eerder geïnformeerd als de veroordeelde weer vrij komt. Nu krijgen ze deze informatie vooral als de dader is veroordeeld tot TBS, jeugddetentie of jeugd-TBS. Na 1 januari gebeurt dit ook in geval van gevangenisstraffen.

Schadevergoeding
Nieuw in de wet is de voorschotregeling. Slachtoffers aan wie een schadevergoeding is toegewezen, krijgen straks het hele schadebedrag uitgekeerd, uiterlijk acht maanden na het vonnis. Als de dader de schadevergoeding binnen die termijn niet volledig kan betalen, keert de staat het – resterende – bedrag uit aan het slachtoffer en verhaalt dat bedrag vervolgens op de dader.

Dossier
Slachtoffers krijgen ook een meer zelfstandige positie in het strafproces. Ze kunnen bijvoorbeeld aan de officier van justitie vragen om stukken aan het dossier toe te voegen. Als de officier inzage of toevoeging van stukken weigert, kunnen slachtoffers in beroep gaan bij de rechter.

Slachtoffers kunnen zelf bepalen van welke rechten en diensten zij gebruik maken en krijgen daarbij ondersteuning – juridisch, praktisch en sociaalpsychologisch – van Slachtofferhulp Nederland.

Lees hier het interview met de Jaap Smit, directeur Slachtofferhulp Nederland.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ministerie van Justitie / foto ANP Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.