Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Drie miljard aan Europese subsidies niet aangesproken

Gemeenten en provincies laten voor ruim 3 miljard aan Europese subsidies op de plank liggen. Terwijl ze de afgelopen zes jaar ruim 6,5 miljard aan EU-subsidies hadden kunnen aanvragen. Dit blijkt uit onderzoek van Gemeente.nu naar Europese subsidies.
Drie miljard aan Europese subsidies niet aangesproken

Van de Nederlandse gemeenten weet 95 procent niet of hun subsidiebeleid doeltreffend is, blijkt uit een ander onderzoek van RTL Nieuws. Ambtenaren stellen vooraf geen duidelijke eisen bij de verstrekking van subsidie. Bovendien controleren in 90 procent van de gevallen de gemeenten achteraf niet of een subsidie wel het gewenste effect heeft gehad.

Verdeeld
‘Als je kijkt naar het Sociaal Fonds, dan wordt ongeveer de helft niet aangevraagd’, meldt Europarlementariër Lambert van Nistelrooij op de site van Gemeente.nu. ‘Dat geld blijft in Brussel. Het wordt dan verdeeld over projecten in andere landen.’

Muren
Een ander obstakel op de weg naar Brussel is de onoverzichtelijkheid van de regelingen. Wie onderzoekt hoeveel het er zijn en hoeveel geld daarin rondgaat, loopt vaak tegen muren aan. Ook Van Nistelrooij vindt dat het aanvragen van de subsidies eenvoudiger moet worden. Zijn voorstel om de subsidieregels te verhelderen, is onlangs aangenomen door de regionale commissie van het Europees Parlement.

Onbekend
Volgens de VNG is een aantal oorzaken aan te wijzen waardoor gemeenten geen Europese subsidie aanvragen. Gemeenten zijn onbekend met de subsidies. Aanvragen en verantwoorden van subsidies is vaak complex. Verder voldoen lang niet alle gemeentelijke projecten aan de voorwaarden voor Europese subsidies.

Toegankelijkheid
De VNG wil, samen met het rijk, in Brussel werken aan een betere toegankelijkheid van Europese subsidies. Door de administratieve lasten te verminderen en door meer coherentie aan te brengen tussen de fondsen. De gemeentekoepel brengt de Europese subsidies ook onder de aandacht van het Service Bureau Europa (SBE), dat gemeenten ondersteunt bij subsidieaanvragen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: Gemeente.nu

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.