Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Dit jaar duidelijkheid over budget jeugdzorg

Gemeenten krijgen naar verwachting nog voor het einde van het jaar duidelijkheid over het budget dat zij nodig hebben om de jeugdzorg te regelen. Dat hebben staatssecretarissen Martin van Rijn (Volksgezondheid) en Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) laten weten aan de Tweede Kamer.
Dit jaar duidelijkheid over budget jeugdzorg
Foto: ANP Photo

De gemeenten zijn vanaf 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg, maar ze weten nog altijd niet hoeveel geld ze precies krijgen. Daarom durven veel gemeenten het nog niet aan om afspraken te maken met zorgaanbieders en Bureau Jeugdzorg. Dat is volgens een onderzoekscommissie (met de naam Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd) een groot risico, omdat de voortgang van de zorg in gevaar kan komen. De commissie adviseerde Van Rijn en Teeven dan ook om snel met duidelijkheid te komen.


Voorbereiding

De commissie, die onder leiding staat van de voormalige Rotterdamse wethouder Leonard Geluk, stelt verder vast dat het algemene beeld van de voorbereidingen positief is. De afgelopen tijd is er sprake van ‘zowel een versnelling als een verdieping van het decentralisatieproces’. Dat geldt niet alleen voor gemeenten, maar ook zorgaanbieders en Bureau Jeugdzorg zijn hard aan de slag gegaan.


Failliet

Veel mensen en organisaties maken zich zorgen over de overdracht van de jeugdzorg, omdat deze verandering gepaard gaat met een flinke bezuiniging. Jeugdzorg Nederland waarschuwde donderdag nog dat de kwaliteit van de zorg ernstig in gevaar komt, omdat er niet genoeg tijd is om de bezuinigingen zorgvuldig door te voeren. Eerder waarschuwde Bureau Jeugdzorg Noord-Holland nog dat de bureaus mogelijk failliet gaan door de decentralisatie.

1 REACTIE

  1. De decentralisatie van niet alleen jeugdzorg maar de gehele zorg behoort niet tot het verantwoordelijkheid – en competentieniveau van de lagere overheden als de gemeente. De VNG moet deze bezuinigingsafschuiving zo snel mogelijk ongedaan maken omdat het de gemeentes ontbreekt aan kennis, ervaring en straks ook de nodige financiën om deze zorg te kunnen bieden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.