Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Directe contracten zzp’ers thuiszorg mogelijk

Zorgverzekeraars en zorgkantoren kunnen vanaf 2016 individuele zzp’ers contracteren. De regels worden aangepast, zodat zelfstandigen zonder personeel bij individuele cliënten kunnen worden ingezet, zonder dat de Belastingdienst problemen maakt.
Directe contracten zzp’ers thuiszorg mogelijk
Foto: ANP XTRA

Zorginstellingen en zorgverzekeraars moeten formele contracten kunnen afsluiten met zelfstandigen zonder personeel, die zorg verlenen aan individuele cliënten. Het kabinet heeft besloten om de grootste hindernissen daarvoor weg te nemen, zo blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer. De kwaliteit van zorg moet geregeld zijn en directe contractering van zzp’ers moet mogelijk zijn. Het kabinet wil de regels aanpassen en stelt een modelovereenkomst op.

Fiscale criteria

Enkele weken geleden bleek dat zzp’ers in de palliatieve zorg door de Belastingdienst zouden worden gehinderd nog verder zorg te verlenen aan stervende patiënten. Omdat de zzp’ers niet voldoen aan de fiscale criteria voor ondernemerschap. Zorginstellingen en zorgverzekeraars mogen geen zzp’ers inhuren om individuele zorg te verlenen, anders dan in een landelijke pilot. Het kabinet past nu de regelingen aan.

Het voortbestaan van de terminale thuiszorg is in gevaar door controles van de Belastingdienst. De zorg aan stervenden wordt veelal gedaan door zzp’ers, maar zij mogen dat eigenlijk niet volgens de wet. Lees meer>>

Modelovereenkomst

Het wordt mogelijk om zzp’ers direct te contracteren. Het kabinet vindt het belangrijk dat voor iedereen duidelijk is waar de zzp’er in de zorg aan moet voldoen. Er wordt daarom een modelovereenkomst opgesteld voor zzp’ers. De ministeries van VWS en Financiën (belasting) zullen met de “veldpartijen” verschillende modelovereenkomsten maken die ondersteuning bieden voor zzp’ers om zich daadwerkelijk als een zzp’er kunnen kwalificeren.

Kwaliteit

Een andere belemmering voor zzp’ers is de Kwaliteitswet, die alleen betrekking heeft op zorginstellingen. Per 1 juli 2015 treedt een vervangende wet in werking: de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Deze is ook van toepassing op solistisch werkende zorgverleners, dus ook op zzp’ers. Het kabinet maakt het mogelijk om nu al op te anticiperen op de nieuwe wet.

Heb je Zorg + Welzijn magazine al eens gelezen? Blader hier een van onze nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.