Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deze maand in Zorg + Welzijn

Onze goede voornemens voor 2013 betreffen het weer eens opfrissen van Zorg + Welzijn. U zal nu al wat cosmetische veranderingen aantreffen in het januari/februarinummer. Maar natuurlijk ook gewoon weer de achtergronden en reportages. Met deze maand:
Deze maand in Zorg + Welzijn

Interview met Joost van Lanschot, directeur VSBfonds

VSBfonds doneert jaarlijks bijna 11 miljoen euro binnen de zorg- en welzijnssector. Hoog tijd om Joost van Lanschot aan het woord te laten over het aandachtsgebied Mens & Maatschappij. ‘Voor dit gebeid ontvangen wij ongeveer twaalfhonderd aanvragen.’

De Pucciniflat in Tilburg

Naast een fysieke renovatie, moest de Pucciniflat in Tilburg ook een sociale renovatie ondergaan met als doel: alle bewoners hoger op de participatieladder. ‘Frontlijners’ Bouchra en Peer zijn daarbij het aanspreekpunt voor de flatbewoners. ‘Wij horen bij geen enkele organisatie.’

Onderzoek uitgelegd: Wajongers en werk
Met de arbeidsparticipatie van Wajongers is het slecht gesteld. Van de groep die zou kunnen werken, vindt nog niet de helft een baan. Bovendien is de uitval groot. Slechts weinig Wajongers lukt het langdurig werk vast te houden. Hoe komt dat? Twee factoren blijken een grote rol te spelen: de sociale omgeving en de stapeling van problemen.

Daar komt de stoere vrouw op de Solex weer aan
‘De Nederlander moet zijn oude dag zelf gaan betalen en organiseren.’ Met het advies ‘Redzaam ouder’ toont de Raad voor Volksgezondheid & Zorg (RVZ) zich schatplichtig aan de Wmo. Dat roept felle reacties op.

‘Mantelzorgers komen in regeerakkoord niet voor’

Het wordt tijd voor goed mantelzorgbeleid. Dat vindt Vera Bergkamp, Tweede Kamerlid van D66. Haar motie om het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) een groot onderzoek te laten doen, werd door de Kamer aangenomen.

Zelfstandig met het openbaar vervoer

Het speciaal vervoer staat onder druk en dat maakt professionals, cliënten en naasten bezorgd. Steeds meer organisaties proberen bijvoorbeeld ouderen en mensen met een beperking te helpen veilig en aangenaam zelfstandig te reizen. Over drie uiteenlopende initiatieven, de voordelen van het OV en de haken en ogen.José van Beers, expert verzameldwang

José van Beers, voorheen sociaal verpleegkundige bij GGD woningvervuiling, raakte geïntrigeerd door mensen die er maar niet toe te bewegen zijn hun overvolle huis op te ruimen. Ze verdiepte zich erin en wist hoarding in Nederland beter op de kaart te zetten.

Theatervoorstelling geeft arbeidsmigranten een gezicht

Een groot deel van de bevolking van het Brabantse Zundert bestaat uit Moelanders (officieel MOE-landers). De arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa leven geïsoleerd van de autochtone inwoners. De Zundertse theatermaker Peter Dictus wilde deze mensen een gezicht geven. ‘We weten dat ze er zijn, maar we willen ze niet zien.’


Schoolbuurtwerk in Amsterdam

Het ‘Schoolbuurtwerk’ in de Amsterdamse buurt Westerpark verzorgt al ruim twintig jaar thematische projecten voor leerlingen van alle basisscholen: onder schooltijd. Een voorbeeld hiervan is het project met basisschool De Catamaran; een school met leerlingen van 33 nationaliteiten, met een melange van (zeer) laag tot hoger opgeleide ouders.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.