Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Den Bosch negeert deadline pgb-beoordeling

Het gemeentebestuur van Den Bosch verlengt de pgb’s voor haar cliënten zonder herbeoordeling tot zomer 2016. Het college wil ‘nieuwe onrust onder pgb-houders voorkomen’.
pgb
Den Bosch verlengt voor 800 pgb-houders in Den Bosch het toegekende budget tot volgend jaar zomer. - Foto: ANP XTRA

Alle gemeenten moeten van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid vóór 1 oktober 2015 het persoonsgebonden budget van hun inwoners opnieuw beoordelen. Het gemeentebestuur van Den Bosch heeft besloten die deadline te negeren. Het college verlengt voor de 800 burgers met een pgb in Den Bosch het toegekende budget tot volgend jaar zomer.

Onrust pgb-houders

De gemeente neemt de pgb’s pas tussen januari en juli 2016 onder de loep, zo heeft het college van Den Bosch besloten. het gemeentebestuur vindt de deadline van 1 oktober onhaalbaar. Burgemeester en wethouders zeggen ‘nieuwe onrust onder pgb-houders te willen voorkomen’.

De Nationale Ombudsman heeft het rapport over het debacle bij de uitvoering van het nieuwe pgb-trekkingsrecht gepubliceerd. ‘De overheid moet nu lering trekken en maatregelen nemen.’ Lees meer>>

Sociale Verzekeringsbank

Pgb-houders krijgen sinds dit jaar het geld niet meer rechtstreeks op hun rekening gestort, maar het budget wordt door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) beheerd en rechtstreeks uitbetaald aan de zorgverlener. De SVB controleert op basis van gegevens die door de gemeente worden aangeleverd. Veel zorgverleners kregen na de veranderingen van begin dit jaar te laat of helemaal niet betaald.

Compensatie

Het kabinet heeft laten weten 20 miljoen euro uit te trekken voor mensen die in de problemen zijn gekomen door het debacle met de uitbetaling van het pgb. Het gaat om 2 miljoen euro dit jaar voor compensatie en 18 miljoen euro volgend jaar. Er komt ook extra geld om de problemen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) op te lossen. Dit jaar gaat het om 7 miljoen extra en daarbovenop volgend jaar 15 miljoen euro.

De uitvoering van het nieuwe pgb-systeem heeft het afgelopen jaar voor grote problemen gezorgd bij cliënten en zorgverleners. Lees alles hierover in het dossier Persoonsgebonden budget>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.