Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dementie kan bij 30 procent voorkomen worden

Bij dertig procent van de mensen met dementie was de ziekte te voorkomen geweest door een gezondere en nieuwsgierige levensstijl. Vooral een hoge bloeddruk blijkt een belangrijke boosdoener. Er moet hier betere voorlichting over komen om vinden de onderzoekers van het Erasmus MC.
dementie ouderen
Niet te veel zout eten en gezond leven om zo dementie te voorkomen. - Foto: ANP XTRA

Al zo vroeg mogelijk in het leven niet te veel zout eten en gezond leven om zo een hoge bloeddruk en ook dementie te voorkomen, zo luidt blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Ook naar school gaan en je hersenen prikkelen als je jong bent, helpt je hersenen beschermen tegen dementie.

Erfelijk

Voor een groot deel van de mensen zullen deze maatregelen niet echt helpen, aangezien dementie vaak erfelijk is. Maar voor die dertig procent is het belangrijk dat er goede voorlichting komt, zeggen de onderzoekers. Zij presenteren hun onderzoek dinsdag op een grote Alzheimer conferentie in Washington.

Volg jij de adviezen op?

Wanneer onderzoek aantoont dat je dementie kan voorkomen, pas jij dan je leefstijl aan? Of laat je dit soort adviezen aan je voorbij gaan? Laat het ons weten via de reageerknop >>

Bevolkingsonderszoek

De resultaten over dementie zijn gebaseerd op een groot bevolkingsonderzoek in Rotterdam dat al 25 jaar loopt. In de jaren 90 bleek dat roken en cholesterol risicofactoren waren bij dementie. Omdat deze factoren in die tijd goed zijn aangepakt, zijn dat nu niet meer de grootste boosdoeners.

Oud en helder

Bij het VUmc in Amsterdam wordt er ook onderzoek gedaan naar dementie. Wetenschappers doen daar in het Alzheimercentrum het zogenaamde 100-plus onderzoek. Ze zijn op zoek naar welke factoren precies invloed hebben op de ontwikkeling van dementie. Hoe kan het dat sommige mensen op hun 70e dement zijn en dat andere mensen ouder worden dan 100 en nog helder zijn? Bij het Alzheimercentrum kijken ze welke erfelijke factoren hier een rol spelen. Ze zijn hiervoor op zoek naar 100-plussers om mee te doen aan het onderzoek.

Dementie is een verzamelnaam voor zo’n 50 ernstige hersensziekten. De ziekten die het meest voorkkomen zijn de ziekte van Alzheimer, Lewy Body Dementie (LBD), Frontotemporale Dementie (FTD) en Vasculaire Dementie. De verwachting is dat dementie in 2030 de belangrijkste doodsoorzaak zal zijn. Lees meer informatie in ons Dossier Dementie >>

Bewegen

Uit onderzoek blijkt ook dat beweging heel belangrijk is voor ouderen die dementeren. Deze groep is vaak heel passief, terwijl beweging juist de hersenactiviteit stimuleert, juist in de hersengebieden die belangrijk zijn voor het geheugen en het nemen van initiatief. In de zorg aan mensen met dementie wordt vaak iedere vorm van activiteit de kop ingedrukt, zegt neuroloog Erik Scherder tijdens zijn college bij de Universitiviteit van Nederland. Hij pleit daarom voor bewegingstherapie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.