Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Deel bestuurders jeugdzorg verdient meer dan norm’

Een derde van de bestuurders in de jeugdzorg verdient meer dan de minister-president. Dat stelt SP-Kamerlid Nine Kooiman. Zij deed onderzoek naar de salarissen in de jeugdzorg. Het gemiddelde salaris van de onderzochte bestuurders is 136.265 euro. Dat is 4,4 keer zoveel als de hulpverlener op de werkvloer.
‘Deel bestuurders jeugdzorg verdient meer dan norm’

Bestuurders in de jeugdzorg hoeven hun salaris en vergoedingen niet openbaar te maken, volgens Kooiman. Zo zijn zij bijvoorbeeld niet verplicht om dit te melden in het jaarverslag. Terwijl dat in de rest van de zorgsector wel het geval is. ‘Dit soort gegevens moeten gewoon beschikbaar zijn. De jeugdzorg wordt betaald met publiek geld, waarbij het voor iedereen inzichtelijk moet zijn waar dat geld aan uitgegeven wordt’, aldus het Kamerlid.

Achterhalen
Hoewel gegevens over bestuurderssalarissen lastig of niet te achterhalen zijn. Heeft de SP van 49 bestuurders kunnen vaststellen hoe hoog hun inkomen in 2010 was. Van die 49 bestuurders verdienen er 18 meer dan een minister. Het salaris van een minister bedraagt  144.000 euro op jaarbasis.

Verhoudingen
De verhoudingen lijken zoek, meent Kooiman. Uit het onderzoek blijkt verder dat het vrij gebruikelijk is dat een bestuurder een auto van de zaak heeft. Dat vindt het Kamerlid ‘gek’. ‘Heel veel hulpverleners rijden ook het hele land door maar moeten het doen zonder die auto van de zaak.’

Bonussen
Ook zouden er bij een aantal jeugdzorginstellingen bonussen worden uitgekeerd. ‘Het is onbegrijpelijk dat dat verschil zó groot is, helemaal terwijl er kinderen op de wachtlijst staan voor de jeugdzorg. Dat is niet bepaald een situatie waarin je bonussen zou moeten uitdelen’, aldus Kooiman.

Openbaar
De SP wil dat alle bestuurders in de jeugdzorg verplicht worden om hun beloningen openbaar te maken op dezelfde wijze als zorginstellingen die vallen onder de AWBZ en de zorgverzekeringswet dit moeten doen. In tijden dat kinderen op de wachtlijst staan en er bezuinigd wordt op de jeugdzorg kan van bestuurders worden verwacht dat ook zij een stapje terug doen in hun salaris. En een inkomen van € 144.000 is altijd nog heel ruim, aldus Kooiman.

Bron: ANP / ANP Photo

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Prima initiatief van de SP om deze kwestie publiek te maken. a) Salarissen van publieke dienaren, dus ook van de Jeugdzorg, dienen openbaar te zijn. Het betreft immers geld van de gemeenschap. b) Een gemiddeld salaris van ca. € 136.000 voor een directie / bestuurder in de Jeugdzorg is overmatig veel. c) Bonussen toekennen bij buitensporig hoge salarissen zouden strafbaar gesteld moeten worden.
  Ik ben directeur / bestuurder van een opvangvoorziening voor daklozen met 47 opvangplaatsen en verdien een zeer behoorlijk salaris van ca. € 56.000 per jaar. Ik zou het toejuichen als SP ook een onderzoek zou instellen naar salarissen binnen het werkveld van de Maatschappelijk Opvang inkluis die van directies / bestuurders. Wat ik over de Jeugdzorg zeg geldt uiteraard ook voor de Maatschappelijke Opvang.

 3. Een inkomen van € 144.000 heel ruim?
  Dat is werkelijk een [Meer dan] Krankzinnige overtuiging, in mijn beleving. Het evenwicht [in inkomstenverdeling] is aldus COMPLEET weg.
  Doet iemand met een inkomen van ± € 100.000 (of meer) zijn/haar werk uit (inhoudelijke) overtuiging? Dat lijkt me toch wel heel sterk. Hoe dúrft iemand zoveel te verdienen? Dan ben je immers toch niet meer “een van ons” (de mensheid); je onderscheidt je dan, je zet jezelf dan apart.
  Zeer ongezond, deze enorme verschillen in inkomsten: onevenwichtig, gróte onbalans. Dat kan (vroeg of laat) slechts resulteren in een zieke maatschappij. {De graaiers rekenen natuurlijk op “laat”.}
  René Olthof zegt: “Ik gun iedereen zijn geld”. Exact! IEDEREEN.

 4. Waar is de Raad van Toezicht en wie zitten daar collectief te slapen. Kan dat even rapporteren?
  Deze “Slapers” moeten ook maar eens met de kop in de krant. Nu is het allemaal te anoniem. Een Raad van Toezicht dient toezicht te houden. Daar hoort dit ook bij.
  Ik gun iedereen zijn geld, maar bonussen zijn in deze branche uit den boze en misplaatst. Ik ben het eens met het getal dat de heer Kooiman noemt. Het is ruim bemeten en daarboven niet gerechtvaardigd gezien de tak van sport.
  Chappeau mijne dames & heren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.