Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ontdek het goud in de ander: de kunst van motiverende gespreksvoering

Voor sociaal werkers is motiverende gespreksvoering een krachtig instrument, waarmee je de innerlijke motivatie van je cliënt kan blootleggen. Deze methodiek vereist meer dan alleen technische vaardigheden; het vraagt om een diepgaande verandering in je professionele grondhouding. In dit artikel laat expert Corine Vernooij je de kansen en valkuilen zien van motiverende gespreksvoering.
Motiverende gespreksvoering is iemand een helpende hand bieden.
Motiverende gespreksvoering kan een krachtig instrument zijn om iemand te ondersteunen bij het vinden van zijn motivatie. Bron: Unsplash.

Motiverende gespreksvoering is een methodiek om de kiem van motivatie – die in iedereen zit – naar boven te halen en krachtiger te maken. Als professional doe je dit gidsend, niet sturend of adviserend. Die balans tussen gidsend en adviserend kan lastig zijn, zeker als je cliënt gesloten is als een oester. Je kunt dan zo gemotiveerd zijn om je cliënt te helpen, dat je in de reparatiereflex schiet. Of misschien raak je gefrustreerd omdat

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.