Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Bilt omzeilt Europese aanbesteding thuiszorg

Na gemeente Raalte heeft nu ook De Bilt thuiszorgaanbieders gecontracteerd zonder Europese aanbesteding. De gemeente wil integrale zorg in de wijk bieden en heeft lokale organisaties gezocht die zowel huishoudelijke hulp, zorg als welzijnsdiensten kunnen leveren. De aanbestedingsprocedure is zo omzeild.
De Bilt omzeilt Europese aanbesteding thuiszorg

Het gemeentebestuur vond de bestaande hulp in de gemeente te versnipperd en verkokerd. Verantwoordelijk wethouder Herman Mittendorff vindt het te gek voor woorden dat er bij één familie of in één straat verschillende organisaties aan de deur komen zonder dat zij samenwerken of van elkaar weten wat ze doen. De huishoudelijke hulp komt schoonmaken, de verzorgende helpt met aankleden en de verpleegkundige verzorgt de wond.

Uurtarief
Op 1 november 2009 liepen de contracten voor thuiszorg af. B & W stelde aan de nieuw te contracteren thuiszorgorganisaties de eis zowel huishoudelijke hulp als zorg en verpleging te leveren en bereid te zijn integrale zorg te bieden vanuit een wijkservicecentrum. Het onderscheid tussen de verschillende soorten hulp en zorg, zogenoemde A- en B-diensten, verviel en er kwam één uurtarief van 25,50 euro per uur. Alleen huishoudelijke taken (A-diensten) moeten Europees worden aanbesteed. B-diensten, waar ook zorg en maatschappelijke diensten onder vallen, niet.

Aanbesteding
De combinatie van de verschillende diensten kon De Bilt onderhands aanbesteden. De gemeente meldde op de (digitale) aanbestedingskalender in Brussel de plannen en wachtte vervolgens af of er (benadeelde) aanbieders van huishoudelijke hulp waren die bezwaar aantekenden. Dat gebeurde niet, waarna de weg vrij was.

Overeenkomst
De gemeente deelde De Bilt in vier wijken in, nam integrale wijkteams als voorwaarde op in het bestek en vroeg lokale/regionale zorgaanbieders elk een (of twee) wijken voor zijn rekening te nemen. Dat betekende dat alleen thuiszorgorganisaties in aanmerking kwamen die zowel huishoudelijke hulp als AWBZ-zorg kunnen leveren. Mittendorff: ‘Er waren er zes die dat graag wilden en konden. We hebben er drie uitgekozen die het best aan onze eisen voldoen. Met hen hebben we prijsafspraken gemaakt en een overeenkomst voor vier jaar afgesloten.’

AWBZ
In De Bilt werken geen huishoudelijke hulpen meer van andere organisaties, maar wel verzorgenden en verpleegkundigen van andere AWBZ-zorgaanbieders. De gemeente heeft immers geen instrument ook de AWBZ-zorg te sturen. Maar als de hulpbehoevende bewoners in alle wijken een voorkeur hebben voor integrale zorg en de gegunde organisaties hun werk goed doen, is dat een kwestie van tijd.

Link: Wethouder Raalte: ‘Gewone aanbesteding leidt niet tot meest effectieve zorg’ en Dossier ‘Wmo en aanbesteden’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.