Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

D-day voor bestuursakkoord

Het is D-day voor het bestuursakkoord. Tijdens een congres in Ulft moeten gemeenten woensdag beslissen of ze kunnen leven met de afspraken die met het kabinet gemaakt zijn over de overdracht van taken naar lagere overheden.
D-day voor bestuursakkoord

Het gaat om taken op het terrein van onder meer jeugdzorg, AWBZ, sociale zekerheid en natuurbeheer. Groot struikelblok zijn de bezuinigingen op sociale werkplaatsen. Gemeenten vinden die onuitvoerbaar omdat er te weinig geld beschikbaar is om zoveel mogelijk mensen uit de sociale werkvoorziening aan een reguliere baan te helpen.

Waarschuwing

Naar verwachting is een meerderheid van de gemeenten wel bereid een deel van het bestuursakkoord te omarmen, maar niet dat over de sociale werkplaatsen. De waarschuwing van het kabinet dat er geen bestuursakkoord meer over is als sommige afspraken eruit gehaald worden, maakte de afgelopen dagen weinig indruk bij gemeenten.

Dapper

Volgens gemeente.nu –aanwezig bij het congres – doet de VNG een laatste poging het akkoord te redden. ‘De vereniging zal haar leden vragen in te stemmen met het akkoord, behalve met het omstreden onderdeel ‘werk’. Een dappere poging (…) maar ondanks dat de VNG alles uit de kast haalt om de gemeenten en rijk dichter bij elkaar te brengen lijkt het een gelopen koers’ aldus gemeente.nu.

Zwevend
Het is aan voorzitter Annemarie Jorritsma om de zwevende kiezers te overtuigen. ‘Ongeveer de helft van alle gemeenten hangt het ja-mits, nee-tenzij standpunt aan, of heeft simpelweg nog geen stelling genomen. Letterlijk tot het allerlaatste moment hebben colleges overleg over wat hun gemeente zal stemmen. Een unieke situatie’, volgens gemeente.nu.

Gedenkwaardig

Een gedenkwaardige vergadering staat voor de deur. ‘Een blijvend groot conflict met de lokale overheid zal zeker niet zijn waar het kabinet voor tekent. Het politieke spel wordt in de Achterhoek op het spits gedreven. Emile Roemer, Job Cohen en Jolanda Sap staan immers woensdagochtend letterlijk voor de deur te roepen dat het bestuursakkoord richting prullenbak kan.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/gemeente.nu/Foto: ANP/Freek van Asperen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.