Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cordaan zorgt voor voortbestaan Beth Shalom

De Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan en de Joodse organisatie voor ouderenzorg Beth Shalom hebben het voornemen te fuseren. Op die manier wordt voorkomen dat Beth Shalom de deuren moet sluiten. De instelling zal vanaf 2014 deel gaan uitmaken van Cordaan, maar zij blijft onder eigen naam en met eigen identiteit voortbestaan.
Cordaan zorgt voor voortbestaan Beth Shalom
Foto: ANP

Beth Shalom, met vestigingen in Amsterdam Buitenveldert en Amstelveen, verkeert al lange tijd in financiële problemen. De zorgkantoren Zorg en Zekerheid en Achmea hebben Cordaan gevraagd om de continuïteit van de Joodse ouderenzorg te waarborgen. Cordaan is bereid dat te doen onder enkele voorwaarden. De belangrijkste is dat Beth Shalom de financiële tekorten aanvult. Een aantal Joodse organisaties heeft aangegeven om dat te doen. Ook moet Beth Shalom verder reorganiseren zodat er vanaf 1 januari 2014 geen verlies meer wordt geleden.

Tekorten
De financiele situatie van de Joodse instelling is vooral het gevolg van een slecht ingevoerde financieringssystematiek. Dat heeft jaar na jaar tot tekorten geleid, zo verklaart de bestuurder Trudy Prins. Daarbij kost een Joodse instelling door allerlei religieuze voorschriften en gebruiken meer dan een gewone instelling.

Joods
Beth Shalom biedt ruimte aan 242 ouderen met een joodse culturele of religieuze achtergrond, die er hun Joods-zijn op eigen wijze kunnen beleven. Er zijn onder meer een verzorgingshuis, een somatische verpleegafdeling, een locatie voor psychogeriatrische cliënten, een centrum voor dagactiviteiten en aanleunwoningen.

Personeel
De Autoriteit Consument en Markt (voorheen NMA) moet nog onderzoeken of er bezwaren bestaan tegen de voorgenomen fusie. De ondernemingsraden en de cliëntenraden moeten zich ook nog uitspreken. Eventuele personele consequenties voor het personeel verwacht Beth Shalom via natuurlijk verloop te kunnen opvangen. Bij Cordaan verdwijnen door het samengaan geen arbeidsplaatsen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.