Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Cordaan steekt hand in eigen boezem

De fusie van Cordaan met Amsterdam Thuiszorg heeft slecht uitgepakt voor de hulpbehoevende Amsterdammers. Dat vindt de meerderheid van de gemeenteraad. Wethouder Marijke Vos (Zorg) is nog steeds blij met de fusie. Woensdag besprak Vos met het bestuur van Cordaan een intern onderzoeksrapport naar aanleiding van de misstanden.
Cordaan steekt hand in eigen boezem

De thuiszorgorganisatie Cordaan is al enkele weken in het nieuws naar aanleiding van vermeende misstanden. In verschillende verzorgingshuizen de zorg onvoldoende zijn, zou te weinig en ongekwalificeerd personeel rondlopen en bij de opvang van gehandicapten zou met declaraties zijn gefraudeerd. Ook was er een incident met een 64-jarige verstandelijk gehandicapte vrouw in De Pijp, die enkele maanden in een ernstig vervuild appartement woonde, zonder dat haar de juist zorg zou zijn geboden.

Onbeheersbaar
In de gemeenteraadscommissie Zorg besprak woensdagochtend de problemen bij Cordaan, die vorig jaar Amsterdam Thuiszorg overnam. Daarbij beloofde de instellingen dat de fusie met de thuiszorg, die met miljoenenschulden kampte, niet ten koste zou gaan van de zorg aan cliënten. Volgens de gemeenteraad is van die belofte weinig overgebleven en is het bedrijf met inmiddels 9000 medewerkers onbeheersbaar geworden.

Hand in eigen boezem
Wethouder Marijke Vos stelde echter dat de fusie de redding van Thuiszorg Amsterdam betekende en is nog steeds blij met de samengang. ‘Cordaan steekt de hand in eigen boezem en erkent dat er schrijnende fouten zijn gemaakt’, liet Vos weten na de bespreking van het onderzoeksrapport.

Zorgregisseur
Cordaan heeft de klachtenprocedure nu aangepast. Ook komt er een intern meldpunt waar personeel misstanden kan signaleren. Een al bestaand plan om voor iedere cliënt een zorgregisseur aan te wijzen die de hulp coördineert, wordt versneld ingevoerd. Alle leidinggevenden hebben opdracht ‘een extra screening’ te doen naar risicovolle situaties. Verder is een forensisch accountant ingeschakeld om te onderzoeken of er door Cordaan bij het Rijk declaraties zijn ingediend voor nooit verleende zorg, zo laat Vos Weten in het Parool.

Lees ook
De kwestie-Cordaan: hype én realiteit

Kamervragen over zorginstelling Cordaan

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: AT5/het Parool/Foto: ANP/Koen Suyk

1 REACTIE

  1. Laat u niets wijsmaken dat dit alleen bij thuiszorg zou gebeuren en dat misstanden het gevolg zijn van fusie. Voor de fusie waren er al misstanden. Ik ben er mee bekend dat misstanden op een locatie werden genegeerd, dat er door medewerker meer misstanden werden geconstateerd aan de hand van verhalen van collega’s. Er is toen al de inspectie gealarmeerd. Dat bestuurslid is daarvan op de hoogte, doet niets en heeft boter op het hoofd. Natuurlijk is die medewerker ook ontslagen, en dat bestuurslid is van de hoed en de rand op de hoogte. Weg met die man.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.